duhovi prošlosti

Berlin tužio Rim jer dopušta traženje odštete od Njemačke zbog nacističkih zločina

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.04.2022 14:37
  • Objavljeno 30.04.2022 u 14:37
tportal

Izvor: Alamy / Alamy / Profimedia / Autor: Roberto Fumagalli /

Njemačka je podnijela tužbu protiv Italije pred Međunarodnim sudom pravde jer Rim i dalje dopušta odštetne tužbe žrtava nacističkog režima protiv Njemačke zbog zločina iako je već ranije presuđeno da takvo postupanje Italije krši međunarodno pravo, objavio je u petak sud

Najviši je sud UN-a (ICJ) 2012. presudio da Italija ne ispunjava svoje obveze time što dopušta nacističkim žrtvama u razdoblju od 1943. do 1945. da traže odštetu od Njemačke.

Međutim, unatoč presudi, talijanski su sudovi "od 2012. godine prihvatili značajan broj novih zahtjeva... kršeći suvereni imunitet Njemačke", navodi se u zahtjevu Berlina.

Njemačka se posebno pozvala na presudu talijanskog Ustavnog suda iz 2014. koja je dopustila "individualne tužbe žrtava ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti protiv suverenih država".

Ta je presuda "usvojena uz svjesno kršenje međunarodnog prava i obveze Italije da se poštuje presudu glavnog pravosudnog tijela Ujedinjenih naroda" kojom je utvrđeno da se takvi sporovi pred talijanskim sudovima ne smiju voditi, navodi Berlin.

Međunarodni sud pravde objavio je kako Njemačka tvrdi da je najmanje 25 novih slučajeva pokrenuto protiv Berlina pred talijanskim sudovima, a u najmanje 15 postupaka "odlučivalo se o zahtjevima protiv Njemačke zbog postupanja Trećeg Reicha tijekom Drugog svjetskog rata".

U nekim slučajevima sudovi su već presudili u korist žrtava, a u dva je pokrenut postupak ovrhe nad njemačkom imovinom u Rimu. Radi se o nekretninama od kojih su neke dom njemačkih kulturnih, arheoloških, povijesnih i obrazovnih ustanova.

Njemačka sada traži hitnu privremenu mjeru od ICJ-a kako bi se zaustavili talijanski sudovi u pokušaju da na dražbama prodaju te nekretnine.

Njemačka, koja se godinama suočava sa sve većim brojem sporova pred talijanskim sudovima koje vode obitelji nacističkih žrtava, podnijela je tužbu protiv Italije Međunarodnom sudu pravde u prosincu 2008.

Povod toj tužbi bila je presuda najvišeg talijanskog suda da Njemačka treba isplatiti oko milijun eura obiteljima devet osoba koje je njemačka vojska ubila u Civitelli u Toskani 1944. godine.

Berlin tvrdi da je pitanje odštete riješeno u okviru međunarodnih poslijeratnih sporazuma i da zemlja ima imunitet u odnosu na tužbe žrtava.

Presude Međunarodnog suda pravde u Haagu, koji je osnovan 1946. za rješavanje međudržavnih sporova, obvezujuće su i na njih se ne može podnijeti prigovor, ali sud nema sredstva za osiguravanje provođenja presude.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!