LIJEVA FRONTA

Istraga o oporbenjacima nakon tv dokumentarca u Rusiji

17.10.2012 u 14:26

Bionic
Reading

Ruski istražni odbor objavio je u srijedu da je otvorio istragu o nekoliko predstavnika oporbe, među kojima o čelniku Lijeve fronte Sergeju Udalcovu, nakon emitiranja televizijskog dokumentarca u kojem se kaže da Udalcov predviđa srušiti vladu

Istraga je otvorena radi 'pripreme masovnih nemira, a danas se provodi pretres u domu osoba umiješanih u aferu', priopćio je glasnogovornik odbora Vladimir Markin.

Odluka je donesena 'nakon provjera navoda o pripremi masovnih nemira u Moskvi i drugim ruskim područjima u filmu 'Anatomija prosvjeda 2'', kazao je on.

Odbor je naveo da je proveo istraživanja o snimkama televizijske postaje sklone vladi - NTV, koja je emitirala dokumentarac početkom mjeseca te ističe da 'nije otkriveno da se radilo o ikakvoj montaži'.

'Utvrđeno je da glas u filmu pripada Udalcovu', naglasio je on.

Istraga će se pozabaviti s još dvojicom predstavnika oporbe - Konstantinom Lebedevim i Leonidom Razvozjaevim, kao i drugim osobama, piše u priopćenju.

'Istražitelji će ujedno provjeriti informaciju o pripremi terorističkih akcija na ruskom teritoriju', dodao je on.

U dokumentarcu se tvrdi da Udalcov prima naredbe i financijska sredstva od izbjeglog bankara Andreja Borodina i jednog gruzijskog zastupnika.