BEZ INCIDENATA

Istočni Timor glasovao na predsjedničkim izborima

17.03.2012 u 10:08

Bionic
Reading

Istočni Timor održao je u subotu predsjedničke izbore bez incidenata, čime je potvrđena sposobnost te sasvim mlade demokracije da sama osigura mir u trenutku kad se plave kacige spremaju povući

'Sve je dobro prošlo, bez nepravilnosti i ometanja', kazao je predstavnik izbornog povjerenstva na glasačkog mjestu u Diliju, nekoliko minuta prije zatvaranja ureda. Vlasti nisu objavile podatke o postotku u kojem su se glasači odazvali na izbore a prvi rezultati trebali bi biti poznati za nekoliko dana.

Radi se tek o drugim predsjedničkim izborima sasvim mlade države i prvima koje nadgledaju timorske snage na koje je UN prošle godine prebacio odgovornost za sigurnost. UNMIT broji 1280 vojnika i policajaca i iz Timora je trebao otići početkom ove godine, ali mu je mandat produžen do prosinca, upravo zbog nadzora predsjedničkih izbora, ali i onih parlamentarnih koji će se održati u lipnju.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja najveće šase za pobjedu od 12 kandidata ima sadašnji predsjednik Jose Ramos-Horta. Godine 1996. dobio je Nobelovu nagradu za mir zato što je iz inozemstva, gdje je živio u izgnanstvu, Ujedinjene narode i svijet izvješćivao o patnjama svojeg naroda pod čizmom Indonežana.

UN je intervenirao u Timoru 1999. kako bi okončao 24-godišnju indonezijsku okupaciju tijekom koje je ubijeno više od 200 tisuća ljudi, više od četvrtine ukupnog broja stanovnika Istočnog Timora u to vrijeme. Indonezija je okupirala Istočni Timor nakon što je 1975. godine otišla portugalska kolonijalna sila. Zemlja je došla do nezavisnosti tek 2002. godine.