ČETIRI DRŽAVE

Istočna Europa se naoružava: Evo kakve 'grdosije' nabavljaju

16.06.2024 u 22:03

Bionic
Reading

Zbog rata u Ukrajini nekoliko istočnoeuropskih saveznika namjerava kupiti nove tenkove nakon dugogodišnjeg zanemarivanja, kako bi se bolje naoružala ako za to bude potrebe. Njemački, južnokorejski i američki proizvođači intenzivno se natječu za narudžbe iz Češke, Poljske, Rumunjske i Slovačke

Slovačka je nedavno otkrila planove za kupnju novih tenkova, a navodno ih žele nabaviti 104. Potencijalna kupnja mogla bi značajno povećati kapacitete njezinih kopnenih snaga, koje se trenutno oslanjaju na oko 30 zastarjelih sovjetskih tenkova T-72M1 te polovnih tenkova Leopard 2A4 koje im je donirala Njemačka.

Točnije, donirala je 15 'Leoparda' Slovačkoj, nakon što je potonja dala svojih 30 BVP-1 borbenih vozila pješaštva Ukrajini. 'Ministarstvo obrane Slovačke planira nabaviti glavne borbene tenkove', rekao je glasnogovornik ministarstva za Defense News, napominjući da je 'unutarnja analiza tržišta i mogućih metoda nabave u tijeku.'

Glasnogovornik je dodao da ministarstvo 'trenutno nema nikakvih ponuda, jer još nije najavilo nikakav postupak odabira ili javni natječaj za nabavu tenkova.'

Najnovija najava dolazi dok Češka napreduje u pregovorima s Njemačkom za zajedničku nabavu tenkova Leopard 2A8. U prosincu 2023., češka ministrica obrane Jana Černochová izjavila je da vlada traži povoljniju cijenu i brže vrijeme isporuke od KNDS-a, francusko-njemačkog proizvođača.

Dana 12. lipnja, češki premijer Petr Fiala objavio je da je njegova vlada odobrila plan za narudžbu do 77 tenkova Leopard 2A8 za češku vojsku. 'Vojska Češke Republike mogla bi imati tešku brigadu opremljenu s više od 120 tenkova Leopard 2A4 i 2A8 nakon 2030. godine. Vlada je odobrila namjeru Ministarstva obrane za nabavu 61 tenka Leopard 2A8 s opcijom za dodatnih 16 tenkova', navodi se u priopćenju premijerovog ureda. 'Uz to, vojska već ima 15 tenkova Leopard 2A4, isti broj će uskoro donirati Njemačka, a Češka namjerava kupiti još 15 pod povoljnim uvjetima', dodaje se u priopćenju.

Lokalni mediji izvijestili su da je slovački ministar obrane Robert Kaliňák već razgovarao o uključivanju obrambene industrije svoje zemlje u proizvodnju tenkova Leopard 2A8. Za Slovačku, pridruživanje planiranoj njemačko-češkoj nabavi tih tenkova moglo bi donijeti potencijalne koristi, piše Defense News.

U međuvremenu, Rumunjska se priprema nabaviti M1A2 SEPv3 Abrams za svoje kopnene snage nakon što je američki State Department odobrio potencijalnu stranu vojnu prodaju 54 takva tenka, koje je proizveo General Dynamics Land Systems, zajedno s borbenim vozilima i drugom opremom. Američka agencija za obrambenu sigurnost i suradnju priopćila je da planirana nabava vrijedi oko 2,53 milijarde dolara. Međutim rumunjski promatrači očekuju da će konačna vrijednost biti značajno niža.

U travnju 2022. godine, Poljska je potpisala ugovor vrijedan oko 4,75 milijardi dolara za nabavu M1A2 SEPv3 Abrams s povezanom opremom. Poljska planira nabaviti ukupno 250 ovih tenkova. Osim Abramsa, Rumunjska također razmatra nabavu južnokorejskih tenkova K2 Black Panther koje proizvodi Hyundai Rotem. Poljska je također nabavila ovaj tip tenka.

Alexandru Georgescu, analitičar za sigurnost i obranu sa sjedištem u Bukureštu, rekao je za Defense News da će se Rumunjska vjerojatno odlučiti za nabavu južnokorejskih tenkova nakon nedavnih ispitivanja vozila. 'Nedavno smo imali izložbena ispitivanja na poligonu Smârdan blizu grada Galați', rekao je Georgescu. 'Tenk K2 Black Panther testiran je 17. svibnja', dodao je analitičar.

Poljska je pokazala sklonost prema američkim i južnokorejskim tenkovima, zbog čega je Varšava nabavila rabljene M1A1 i nove M1A2 Abrams kao i K2 Black Panther. Međutim, zakletva nove centrističke vlade u prosincu mogla bi otvoriti put za više europskih projekata tenkova. U svibnju 2024., OBRUM, podružnica poljske državne obrambene divovske tvrtke PGZ, najavila je da je spremna pridružiti se programu Europskog obrambenog fonda usmjerenom na razvoj novog glavnog borbenog tenka za Europu.