TKO PODMEĆE HZZO-U?

Istina o 'dramatičnom tajnom sastanku' i MMF-u

13.05.2014 u 11:37

Bionic
Reading

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga iz Atene je odlučno demantirao napise o tome da nam je MMF zabranio izlazak HZZO-a iz riznice. Tvrdi da postoje dva smjera: Ili novi nameti građanima ili podizanje efikasnosti zdravstva, a jedan od načina da se to učini izdvajanje je HZZO-a iz riznice

Varga podsjeća da je i na posljednjoj konferenciji za medije, na kojoj je predstavljen novi sustav vrednovanja rada zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, naglasio kako očekuje 'glasove koji će se javiti da bi opstruirali procese koji imaju za cilj transparentnost i uvođenje reda'.

'Kome odgovara ovakvo stanje u bolnicama, odnosno cijelom zdravstvenom sustavu? Većini liječnika i zdravstvenih radnika sigurno ne! Građanima, odnosno pacijentima još manje', naglašava.


Tvrdi da pojedincima ili interesnim skupinama odgovara lov u mutnom te da to članovima Vlade i njemu osobno daje još više motiva da sustav bude transparentniji, racionalniji i učinkovitiji. 'Jer ovo što sad imamo je hibrid kakav ne poznaje nijedna uređena zemlja s kojima se volimo uspoređivati', napominje šef HZZO-a.

S obzirom da se u cijelu priču upliće i MMF, Varga kaže da je upravo MMF ustvrdio da je naš zdravstveni sustav bolestan i preskup pa nam je u svom zadnjem izvješću ponudio dvije opcije za rješavanje ovog problema – ili novo povećanje nameta građanima ili smanjenje troškova samog sustava na način da se poveća učinkovitost zdravstvenih usluga.

'HZZO je protiv novih neopravdanih nameta za građane. Umjesto toga želimo konačno uvesti reda i povećati efikasnost cijelog sustava. To će omogućiti znatno bolju i bržu zdravstvenu zaštitu za naše građane, a bez povećanja troškova. I to je prava pozadina našeg projekta izlaska iz riznice. Izvori koji plasiraju suprotne teze nastoje omesti te procese radi svojih partikularnih interesa. Svi mi u sustavu, ali i svi građani, trebamo se zapitati zašto inzistirati na održavanju neodrživog stanja koje može rezultirati samo novim nametima za sve nas', tvrdi.

Ističe da će, dok je on ravnatelj HZZO-a, ustrajati na uvođenju reda i podizanju kvalitete sustava za sve, što uključuje i pacijente i zdravstvene radnike. 'Svi mi zaslužujemo bolju skrb, a izlazak iz riznice je osnova na kojoj to treba graditi. Projekt izlaska iz riznice smo pritom u HZZO-u dobro promislili i pripremili. Uostalom, u tome imam nedvosmislenu podršku Vlade i premijera Zorana Milanovića', zaključuje Varga.

Kome je u interesu plasiranje priča koje narušavaju izlazak HZZO-a iz državne riznice, čime bi vodstvu HZZO-a bilo dopušteno samostalno baratanje novcem osiguranika, Varga ne otkriva. Spominje da ima nedvosmislenu podršku premijera, no ne spominje podršku resornog ministra Rajka Ostojića. Posjetimo, o neslaganjima na relaciji Ostojić-Varga pisali smo već nekoliko puta. Obojica u službenim izjavama tvrde kako je njihov odnos korektan te da nema govora o sukobu.