JEDINSTVENA REGIJA

Istarski župan i gradonačelnici traže od Plenkovića odgodu mjera u ugostiteljstvu za osam dana

26.11.2020 u 19:58

Bionic
Reading

Istarska županija i svi istarski gradovi poslali su u četvrtak poslijepodne premijeru Plenkoviću zahtjev za odgodu provedbe mjere obustave rada ugostiteljskih objekta u toj županiji na osam dana.

Za to vrijeme pratit će se situacija i, ako bude potrebno, na vrijeme reagirati kao i do sada.

Uvažavajući činjenicu o trenutačno povećanoj incidenciji novooboljelih u Istarskoj županiji, a istodobno svakodnevno prateći mjesta i izvore novozaraženih osoba, obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin i svi istarski gradonačelnici smatraju da ugostiteljski objekti "nisu i ne predstavljaju epidemiološku ugrozu u ovom trenutku u Istarskoj županiji".

"Uz sve mjere koje se trenutno provode u toj djelatnosti i uz pojačani nadzor, smatramo da rad ugostiteljskih objekata neće biti osnova za pogoršanje epidemiološke situacije", istaknuli su u zahtjevu predsjedniku Vlade i dodali kako je Istra od početka pandemije covida-19 znala pravodobno reagirati te ni u jednom trenutku tijekom turističke sezone nije dovedeno u pitanje zdravlje građana i gostiju.

Podsjetili su kako je upravo Istra prva uvela mjeru zatvaranja škola i ugostiteljskih objekata kako bi na početku spriječila nekontrolirano širenje zaraze zbog blizine epicentra zaraze u susjednoj Italiji.

  • +15
Vlada RH predstavila nove mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Također su podsjetili kako je Istra postala prva "koronafree" regija u Hrvatskoj, što govori u prilog tomu da se u Istri od početka sve do danas postupalo odgovorno, pravodobno i u skladu s epidemiološkim razvojem situacije.

"Stoga tražimo od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i od Vlade odgodu provedbe mjere obustave rada ugostiteljskih objekta u Istarskoj županiji na osam dana, tijekom kojih ćemo pratiti situaciju i, ukoliko bude potrebno, na vrijeme reagirati kao i do sada", stoji u zahtjevu.