HAŠKI PROPUSTI

Ispravljanje pogrešaka u prijepisu Laušićeva iskaza

26.01.2009 u 14:37

Bionic
Reading

Veći dio prvog dana svjedočenja ratnog zapovjednika Vojne policije HV-a Mate Laušića pred Haškim sudom na suđenju trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču protječe u ponedjeljak u ispravljanju tehničkih pogrešaka u prijepisu iskaza s engleskog na hrvatski koji je Laušić haškim istražiteljima dao prije četiri godine, a od tih pogrešaka neke su se u interpretaciji iskaza pokazale sadržajno bitnima

Bivši načelnik Uprave Vojne policije MORH-a iz vremena 'Oluje' istražiteljima Haškog suda dao je kao osumnjičenik 2004. u Zagrebu iskaz koji je snimljen te postoji transkript, a tri mjeseca nakon toga dao je kao svjedok još jedan iskaz koji nije snimljen.

Procedura davanja haškog iskaza predviđa da se iskaz daje na hrvatskom, a zapisnik potpisuje na engleskom, dok se hrvatski prijevod zapisnika radi poslije - u tom slučaju tek 2008.

Laušić je kazao kako je usporedbom hrvatskog zapisnika s transkriptom snimanog iskaza utvrdio više pogrešaka, od kojih su neke sadržajno bitne, poput njegove navodne izjave da su na tijelima 'sve ulazno-izlazne rane nanesene s iste udaljenosti'. No Laušić je, kako je sam posvjedočio u ponedjeljak, u iskazu prije četiri godine rekao da su 'sve ulazno-izlazne rane nanesene iz daljine'.

Haški tužitelji u zapisnik Laušićeva iskaza unijeli su da je on prije četiri godine kazao kako je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak rekao: 'Moramo spriječiti da se heroji Domovinskog rata izvode pred sud', a smisao je Šuškove rečenice, kako je u ponedjeljak rekao Laušić, da je ministar Šušak kazao kako 'zapovjednici moraju spriječiti činjenje djela zbog kojih bi heroji Domovinskog rata bili izvođeni pred sud'. Laušić je tako, primjerice, kazao kako mu je u usta stavljena riječ 'trovanje' u popis kaznenih djela, koju nije izgovorio u razgovoru s istražiteljima, što je potkrijepio usporedbom s transkriptom razgovora s istražiteljima.

Nemalen dio raspravnog dana protekao je i u ispravljanju pogrešaka poput pogrešno navedenih činova ili pogrešnih pozivnih brojeva na faksevima.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie prije nego je odredio prvu stanku, pozvao je tužiteljstvo da iskoristi stanku za unošenje ispravaka, s obzirom na to da im se obrana nije protivila, ali je tužitelj otklonio tu mogućnost pozivajući se na pravo svjedoka na odmor.

Umirovljeni general bojnik Mate Laušić jedan je od najvažnijih svjedoka Haškog tužiteljstva na suđenju trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču optuženima za zločine počinjene tijekom akcije 'Oluje'.

Haško ga je tužiteljstvo 2007. u dopuni optužnice 'Gotovina, Čermak i Markač' navelo kao jednog od sedam novih članova udruženoga zločinačkog pothvata koji je, po optužnici, s bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu, osmislio i proveo etničko čišćenje srpskog stanovništva u tijeku 'Oluje'.