izbrusila oštricu

Ismijavali su je zbog pravopisnih grešaka, preživjela je upalu pluća, no nije se predala: Tko je Sanja Šprem, energična zvijezda štrajka prosvjetara

07.11.2019 u 19:41

Bionic
Reading

Najveći prosvjetni štrajk u povijesti Hrvatske povela je, u društvu čelnika 'srednjoškolskog' sindikata Branimira Mihalinca, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem. Ni pogreška u pravopisu pred milijunskim auditorijem, niti upala pluća u jeku štrajka, nisu omeli tu glasnu učiteljicu razredne nastave u dirigiranju štrajkašima. A što štrajk više odmiče, ona se doima sve čvršćom. Kako je i sama rekla, referirajući se na vladajuće: 'Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili'

Sanja Šprem već gotovo šest godina, sada u drugom predsjedničkom mandatu, vodi najveći granski sindikat u Hrvatskoj, s više od 26.000 članova u oko 850 podružnica. Sindikalnu oštricu izbrusila u Velikom vijeću Matice hrvatskih sindikata i predsjedajući Velikim vijećem SHU-a, a prethodno i kao dugogodišnja sindikalna povjerenica učitelja Varaždinske županije. U siječnju 2014., nakon njezina izbora za predsjednicu, SHU je priopćio da je Šprem kao dio kandidature predstavila odličan program rada.

>>> Sindikati ne odustaju: Marić i Aladrović nisu uključili mozak, štrajkat ćemo do Božića, samo ne znamo kojeg

'Energična i potpuno predana sindikalnim obavezama, zacrtala je pozitivan smjer kretanja koji će zasigurno obogatiti iskustvom i radom i na projektima Europske unije. Nova predsjednica i SHU... kreću u smjeru koji će pokazati kako je moćno biti pozitivan, pun energije da se sve učini tako da svima bude dobro. Jedino na taj način može se ići naprijed ili čak biti korak ispred', poručili su tada sindikalci.

Nekoliko godina kasnije Sanja Šprem prometnula se u prvu hrvatsku sindikalisticu - barem po trenutnom dosegu. U svojoj borbi za, kako uporno naglašava, spas dostojanstva učitelja, doslovno udara šakom o stol i poručuje vladajućima da je ne ljute jer ne znaju s kim imaju posla. To, međutim, ne zna ni šira javnost, uključujući roditelje školaraca koji su posljednjih gotovo mjesec dana - štrajk je započeo 10. listopada - u stalnoj potrazi za informacijama o idućim lokacijama cirkularnog štrajka.

Iz kratke biografije na internetskoj stranici VI. osnovne škole Varaždin, u kojoj je Sanja Šprem do 2014. bila zaposlena kao učiteljica razredne nastave, proizlazi da je bila veoma aktivna. U 14 godina radnog staža u toj ustanovi bila je predsjednica Školskog odbora, voditeljica Aktiva razredne nastave, predstavnica Radničkog vijeća, sindikalna vijećnica, članica tima za rad na projektima EU-a i školskog PR tima, kao i voditeljica likovne grupe za učenike od 1. do 4. razreda.

'Volim svoj posao, obožavam raditi s učenicima. Pozitivizam, radost i kreativnost rezultat su svakodnevnog rada. Biti UČITELJICA nije moj posao, to je moj život!' navela je Sanja Šprem, tadašnja učiteljica 4.a razreda.

  • +48
Sva lica Sanje Šprem Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Riječi hvale za nju ima i Mario Stančić, ravnatelj VI. osnovne škole Varaždin, u koju bi se Šprem jednog dana, po okončanju sindikalne karijere, rado vratila na posao.

'Kao učiteljica, Sanja je bila izuzetno vrijedna i savjesna učiteljica kojoj su učenici uvijek bili na prvom mjestu. Osobito im je razvijala osjećaj za pedantnost, cjelovitost te posvećenost radu i obavezama. Voljela je raditi u nastavi matematike te je kao mentorica postizala izvrsne rezultate na učeničkim natjecanjima, a posebno se posvetila našoj učeničkoj zadruzi. S učenicima je kreirala jedan od prvih službenih suvenira Grada Varaždina, suvenir s likom purgara koji škola proizvodi za Varaždinsku građansku gardu', kazuje ravnatelj Stančić, diplomirani informatičar.

Ponosan je, kaže, na to što se njegova bivša kolegica danas zalaže za prava svih učitelja u Hrvatskoj, razvijajući svijest o važnosti učiteljskog poziva.

'I ne samo ja, svi smo ponosni na njezine uspjehe', dodaje taj ravnatelj - programer, inače autor udžbenika 'Moj portal 5-8', multimedijskih DVD-a, poslovnih sustava...

Sindikalisticu koja javno parira ministrima s putanje nije smetnuo ni veliki odjek njezina, kako kaže, lapsusa, kada je zbog umora i zbog toga što nije imala naočale za čitanje u HRT-ovoj emisiji na ploči umjesto 'č' napisala 'ć'. Rijetko je tko izvijestio da je taj 'lapsus' ispravljen još za vrijeme emisije, ali se zato dosta komentirao njezin kajkavski lokalizam u najavi nastavka štrajka, kada je rekla da 'u pondeljak znači krećeju sve županije u Republici Hrvatskoj, a dalje po cirkularnom modelu'.

Komentirajući prvu pogrešku, čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić nije imao milosti, ustvrdivši da su 'na svoje došli svi oni koji potpuno neosnovano dovode u pitanje učiteljsku stručnost, ali i oni koji upravo tu nisku razinu naše stručnosti zlurado povezuju s našim malim plaćama'.

'Otprilike se razmišlja na način ‘još su učitelji dobro i plaćeni za ono što pružaju svojim učenicima’. Svi oni koji razmišljaju na takav pogrešan i zastrašujući način, zahvaljujući pogrešci gospođe Šprem, došli su na svoje... Nepovratna šteta je počinjena, a njezino saniranje će potrajati i iziskivati velik trud tisuća i tisuća učitelja. Pritom je najmanje važno to što će se i nas iz Preporoda, koji nismo ni luk jeli ni luk mirisali, svrstavati u društvo kojemu nikako ne pripadam', kazao je Stipić za Jutarnji list.

  • +4
Sindikati o štrajku Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Njezin komentar na natpise da se osramotila bio je da bi takve greške radila svaki dan ako to usmjeri pažnju javnosti na ciljeve sindikalne borbe.

'Ona je emotivna, a osim toga, jako brzo misli. Identificirala se sa svojim ljudima i sindikatom', kaže za svoju kolegicu, sad već potpredsjednicu Matice hrvatskih sindikata, sindikalni vođa Vilim Ribić.

Komentirajući za tportal njezinu raniju izjavu da privatnog života zapravo nema, dodaje: 'Nema ga nitko od nas, jer ovo je težak i vrlo nezahvalan posao u privatnom smislu. Traži jako veliku žrtvu, a ona ima pravu emociju.'

Sanja Šprem ima i kćer, 18-godišnju učenicu četvrtog razreda jezične gimnazije. Ona podržava štrajk, ali joj je rekla: 'Mama, vidim te više na televiziji nego doma', zabilježio je Večernji list, registrirajući i to da je Sanji Šprem omiljena knjiga 'Mali princ' te da voli čitati knjige na engleskom jer je to opušta, a najradije sluša Olivera.