ISLAMSKA ZAJEDNICA BIH

'Islamofobija sve jača'

18.08.2011 u 14:22

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini jača netolerancija prema islamu i muslimanima, a posebice zabrinjava činjenica da poruke kojima se promiču takva stajališta potiču od istaknutih političkih dužnosnika, ali i brojnih medija, zaključak je izvješća koje je u četvrtak objavila Islamska zajednica u BiH

U dokumentu naslovljenom 'Prvi izvještaj o islamofobiji, diskriminaciji i netoleranciji na području IZ BiH od 2004. do 2011. godine', koji je predstavljen novinarima u Sarajevu, stoji da su takve pojave stvarnost i ozbiljan problem društva u BiH.

U izvješću se tvrdi da se u BiH šire predrasude prema muslimanima, potiče netrpeljivost prema njima, vrijeđaju se njihovi vjerski osjećaji i izruguju njihovi obredi, diskriminira ih se pri zapošljavanju, a nerijetki su i fizički napadi na džamije i muslimanska groblja.

U dokumentu stoji da su zločini iz mržnje, odnosno napadi na vjernike, službenike i imovinu IZ registrirani u brojnim dijelovima BiH, kao i to da je posebna meta različitih napada poglavar IZ Mustafa Cerić, na čijoj kompromitaciji, kako se dodaje, 'dulje vrijeme rade mediji'.

U IZ BiH smatraju da takvi napadi na reisa Cerića ne bi bili mogući bez potpore određenih političkih struktura.

Iz IZ BiH stoga su preporučili državnim tijelima vlasti da poduzmu napore kojima bi se eliminirala diskriminacija muslimana u javnom životu, ali i jačala odgovornost medija u borbi protiv širenja predrasuda.

Međunarodnim organizacijama koje djeluju u BiH, ali i drugim državama, upućena je preporuka da i same pozornije prate i sprečavaju pojave islamofobije i diskriminacije muslimana.