POLICIJA TVRDI

ISIL-ov egzekutor iz Belgije je mozak napada u Parizu

16.11.2015 u 11:59

Bionic
Reading

Belgijske vlasti identificirale su Abdelhamida Abaaouda, belgijskog državljanina marokanskog podrijetla kao glavnog organizatora terorističkih napada u Parizu, javlja francuski RTL Radio

Istovremeno je francuski tužitelj Francois Molins izjavio da je jedan od napadača na stadion Stade de France, identificiran kao Ahmad al Mohammad, došao s valom izbjeglica iz Sirije te je registriran u jednom izbjegličkom kampu u Grčkoj. Poznat je i treći napadač, a bio je pod prismotrom francuske policije i tajnih službi zbog pokušaja bijega u Jemen.

Prema sumnjama belgijske policije, 27-godišnji Abaaoud bio je vođa džihadističke ćelije u Belgiji te je početkom godine uhićen u Grčkoj zajedno s još trojicom ekstremista zbog planiranja terorističkih napada na policijske postaje diljem Belgije.


Tom prilikom u nekoliko muslimanskih zajednica u Belgiji provedene su racije kako bi se otkrile radikalne islamske ćelije. Tijekom racije u gradu Verviersu na istoku zemlje dvojica džihadista su ubijena. Abaaoud je na vrijeme pobjegao iz Belgije u Siriju te je, kako javlja RTL Radio, identificiran kao jedan od glavnih egzekutora tzv. Islamske države.


Abaaouda su na povratku iz Sirije privele grčke vlasti, ali je ubrzo nakon uhićenja pušten bez jamčevine iako je za njim tragala belgijska policija zbog planiranja napada na policiju, vlakove te crkve u toj zemlji. Prema sumnjama belgijske policije, nakon što ga je grčka policija pustila na slobodu, Abaaoud se vratio u Siriju, odakle je telefonom dogovarao terorističke akcije u Francuskoj i Belgiji. Dovodi ga se u vezu s jednim od napadača iz Pariza, Ibrahimom Abdeslamom, ali i s njegovim bratom Salehom, koji je još uvijek u bijegu, a koji je odrastao u istom kvartu u briselskoj četvrti Molenbeek kao i Abaaoud.

Francuska je policija danas pak potvrdila da otisci prstiju jednog od bombaša samoubojica na pariškom stadionu Stade de France odgovaraju muškarcu koji je registriran prošlog listopada u Grčkoj. ‘Zasad možemo potvrditi da otisci prstiju bombaša samoubojice odgovaraju 29-godišnjem Sirijcu Ahmadu al Mohammadu’, izjavio je francuski tužitelj Francois Molins, dodajući da su dosad identificirana petorica napadača.

Među njima je i jedan od napadača na koncertnu dvoranu Bataclan, a radi se o 28-godišnjem Samyju Ammouru iz pariške četvrti Drancy. Ammour je bio pod prismotrom francuske policije i tajnih službi nakon što je pokušao pobjeći u Jemen.