premijer bez kontrole

Iscurio dopis: Johnson zastupnike optužio za 'lupetanje', a bivšeg premijera Camerona pogrdno nazvao 'štreberom'

06.09.2019 u 20:38

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson opisao je jednog od svojih prethodnika, Davida Camerona kao "štrebera" u dopisu koji je dostavljen sudovima ovog tjedna, objavio je u petak Sky News.

Prepravljena verzija dopisa koji je napisao Johnson predstavljena je londonskom visokom sudu ovog tjedna u slučaju kojim se neuspješno tvrdilo da je premijer postupao protuzakonito zbog planiranja petotjedne suspenzije parlamenta.

"Cijelo rujansko zasjedanje su lupetanja zastupnika kako bi pridobili povjerenje javnosti", napisao je Johnson 16. kolovoza u dopisu koji je u četvrtak dospio u medije.

Kopija dopisa koja je procurila otkrila je da je u izmijenjenoj verziji Camerona opisao kao "štrebera", piše Sky News koji je, kako kaže, objavio neredigiranu verziju.

Prema online rječniku, izraz "štreber" je osoba koja uvijek napiše domaću zadaću ili se uvijek pripremi za nešto, iako u Britaniji često ima pogrdna značenja.

Cameron je bio britanski premijer od 2010. do 2016., a odstupio je nakon što je Britanija na referendumu izglasala izlazak iz EU-a.

Dvojica premijera dijele dugu povijest. Obojica su pohađali ekskluzivnu privatnu školu Eton College prije upisa na Oxford.

Njihovo prijateljstvo je oslabilo nakon što je Johnson odlučio podržati izlazak Britanije iz Unije i postao glavno lice uspješne kampanje za Brexit.

  • +3
Boris Johnson i David Cameron Izvor: EPA / Autor: FACUNDO ARRIZABALAGA

"Kao da je posebna skupina studenata Bullindog Cluba i Old Etoniansa dosegnula emocionalni plato prije diplomiranja na Oxfordu", tvitao je potpredsjednik oporbenih Laburista Tom Watson. "Johnson i Rees-Mogg osobito vide politiku kao igru", dodao je. 

Johnson je ranije ovog tjedna kritiziran jer je vođu Laburista Jeremya Corbyna nazvao kukavicom nakon što je odbio podržati njegov poziv za prijevremenim izborima.