brexit, konačni pad

Žestoka svađa u parlamentu: Johnson Corbyna nazvao 'kloriranim piletom', a njegovu ekonomsku politiku 'sranjem'

04.09.2019 u 14:52

Bionic
Reading

Britanski konzervativni premijer Boris Johnson i laburistički vođa oporbe Jeremy Corbyn žestoko su se sučelili u srijedu u parlamentu tijekom redovnog polusatnog sučeljavanja šefa vlade sa zastupnicima. Johnson je optužio Corbyna govoreći da je zakon o odgodi Brexita zakon o kapitulaciji, dok je Corbyn spočitao Johnsonu to da se ljudi imaju čega bojati ako s državom napravi ono što je napravio svojoj stranci u posljednja 24 sata

Ovotjedna pitanja premijeru prva su u karijeri Borisa Johnsona, a dolaze samo dan nakon što je izgubio prvo glasovanje u parlamentu kao premijer kojem je oporba otela pravo nad određivanjem dnevnog reda i poslije gubitka većine nakon što mu je 21 zastupnik otkazao poslušnost jer namjerava izvesti zemlju iz Europske unije 31. listopada bez dogovora o povlačenju. Takav izlazak, smatraju mnogi, imao bi negativne posljedice na britansko gospodarstvo.

Johnson uglavnom nije odgovarao na pitanja, nego je spočitavao Corbynu da je bijednik koji ne želi na izbore i provocirao ga da je predložio zakon o kapitulaciji. Riječ je o zakonu kojim se želi zastaviti Brexit bez dogovora, a koji bi opet odgodio izlazak Velike Britanije iz Europske unije. Ovaj put do 31. siječnja 2020. Tražio je od Corbyna da pristane na nove izbore i da odluku o tome kako dalje preda u ruke naroda. Kazao je da je Corbynova ekonomska politika s****, a nazvao ga je i 'kloriranim piletom'.

Corbyn se nije dao smesti te je upirao prstom u Johnsonove neistine, poput tvrdnji da je postignut napredak u pregovorima s EU-om.

'Koji su prijedlozi upućeni EU? Činjenica da Johnson neće odgovoriti sugerira da oni ne postoje. Ako premijer misli da je postigao napredak, hoće li objaviti te prijedloge?' upitao ga je Corbyn. Kazao je i da ga Johnson ne može optužiti za podrivanje pregovora jer se oni ne vode.

Naveo je Johnsona da kaže da njegov suradnik Michael Gove nije rekao da će rasti cijene voća nakon izbora iako je to izrekao. Corbyn je poručio da Johnson odbija odgovoriti na pitanja o opskrbi hranom. Kaže da vlada troši 100 milijuna funti na reklamnu kampanju, ali odbija odgovoriti na činjenice.

  • +6
Prosvjednici koji se protive Brexitu Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Corbyn je kazao da ne morate ići daleko da biste vidjeli siromaštvo na ulicama. 'Siromaštvo djece je u porastu, siromaštvo umirovljenika je u porastu', upozorio je.

Johnson je jučer izgubio prvo glasovanje u parlamentu. Sada ga želi izbjeći. 'Očajnički želi izbjeći provjeru', kaže Corbyn.