dramatičan povratak

[VIDEO/FOTO] Zaraženi Trump napustio bolnicu, pred ulazom u Bijelu kuću pozirao i salutirao bez maske; Biden: Kakav je to mačo stav?!

06.10.2020 u 00:31

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump napustio je vojnu bolnicu Walter Reed u 18.38 sati po lokalnom vremenu. Izašao je iz zgrade s maskom na licu i prošetao do automobila pred ulazom. Nije konkretno odgovorio na pitanja novinara koliko je njegovih suradnika zaraženo i je li on super-širitelj. Pobjednički je podigao palac i ušao u vozilo. Transferiran je do helikoptera, a na travnjak Bijele kuće sletio je u 18.55 sati

Nakon što se stubištem popeo na južni trijem Bijele kuće, skinuo je masku te pozirao za fotografiranje i snimanje, također uz podizanje palčeva i mahanje.

Ranije, dok je napuštao vojnu bolnicu, na novinarsko pitanje o tome koliko je ljudi u Bijeloj kući zaraženo koronavirusom odgovorio je:"Puno vam hvala."

'Predsjednik još uvijek ima aktivnu infekciju koronavirusom i zarazan je za druge. Prema smjernicama Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), trebao bi ostati u izolaciji najmanje 10 dana od dijagnoze, koja je postavljena u petak. Uklanjajući masku, Trump je najvjerojatnije ugrozio djelatnike Bijele kuće', navodi britanski Guardian.

  • +47
Povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću Izvor: EPA / Autor: KEN CEDENO / POOL

Kako je Trumpov medicinski tim rekao novinarima ispred bolnice, američki predsjednik u posljednjih više od 72 sata nije imao temperaturu, a razina kisika u organizmu mu je normalna.

Biden: Kakav je to mačo stav, neću nositi masku

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden iznova je prozvao republikanskog protukandidata i aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog umanjivanja ozbiljnosti koronavirusa, pozvavši ga da uputi poruku o važnosti nošenja maski.

'Kakav je to mačo stav, neću nositi masku, Budi domoljub, zaboga', poručio je Biden.

Međutim, liječnici su odbili odgovarati na pitanja o bilo kakvim posljedicama koju bi bolest mogla imati na Trumpova pluća, ili pak otkriti kada je posljednji put bio negativan na koronavirus.

Iz tima su otkrili da je američki predsjednik posljednjih dana dva puta dobio dodatni kisik.

Čekajući na izlazak iz bolnice, Trump je vrijeme na društvenim mrežama. Na Twitteru je podijelio dio teksta konzervativne australske kolumnistice Mirande Devine, objavljenog u New York Postu.

'Vidljivo je to u entuzijazmu za predsjednika pred bolnicom Walter Reed. Vidljivo je u registracijama od Floride do Pennsylvanije & Zapadne Virginije, gdje republikanci nadmašuju demokrate u omjeru 2 : 1. Vrati li se predsjednik u kampanju, on će biti nepobjedivi heroj, koji ne samo da je preživio svaki prljavi trik koji su demokrati bacili pred njega, nego i kineski virus. On će pokazati Americi da se više ne boramo bojati', stoji u Trumpovoj objavi.

'Hvala ti Miranda. Sve je već bilo gotovo, dok pošast nije došla iz Kine. Svejedno ću pobijediti!', dodao je američki predsjednik.

Podsjetimo, predsjednik Trump izjavio je danas da se osjeća "jako dobro" i da će kasnije u ponedjeljak izaći iz vojne bolnice u kojoj se liječio od covida-19, unatoč valu zaraze koji pogađa Bijelu kuću četiri tjedna prije predsjedničkih izbora.

Trump, koji je u petak objavio da je zaražen i kasnije toga dana prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed kod Washingtona, najavio je da će bolnicu napustiti u 6:30 sati po lokalnom vremenu (pola sata iza ponoći po hrvatskom vremenu).

"U 6:30 sati izlazim iz sjajne bolnice Walter Reed. Osjećam se jako dobro! Ne bojte se covida-19. Ne dopustite da vam upravlja životom. Pod Trumpovom administracijom razvili smo odlične lijekove i stekli odlična znanja. Osjećam se bolje nego prije 20 godina", napisao je Trump na Twitteru.

Trump (74) imao je visoku temperaturu i dobivao je kisik kada mu je u petak pala razina kisika u krvi, rekao je njegov liječnik Sean P. Conley.

Liječnici su mu davali steroid deksametazon koji se uobičajeno koristi samo u teškim slučajevima.

Conley bi najnoviji izvještaj o Trumpovom stanju trebao dati u 19 sati po lokalnom vremenu (21 po hrvatskom), objavila je Bijela kuća.

Trump prošli tjedan nije želio ići u bolnicu i jedva je čekao da izađe, rekao je u ponedjeljak dobro upućeni izvor.

  • +10
Donald Trump stiže u bolnicu Walter Reed Izvor: EPA / Autor: Sarah Silbiger / POOL

U međuvremenu je glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany objavila da je testirana i da je pozitivna na covid-19, tri dana nakon hospitalizacije svoga šefa.

Virus je nakon predsjednika, njegove supruge Melanie, njegove bliske savjetnice Hope Hicks i nekoliko drugih članova njegove ekipe, zahvatio i Kayleigh McEnany koja je na prestižnoj poziciji tajnice za tisak Bijele kuće.

To je objavljeno tri dana nakon proturječnih izjava o zdravstvenom stanju predsjednika, što je dodatno pojačalo dojam da Bijela kuća nije poduzela sve mjere protiv epidemije.

Kayleigh McEnany je više puta posljednjih dana bez maske brifirala novinare u Bijeloj kući.