Kayleigh McEnany

Zaražena i glasnogovornica Bijele kuće: 'Idem u karantenu'

05.10.2020 u 18:11

Bionic
Reading

Glasnogovornica Bijele kuće, Kayleigh McEnany, testirana je i pozitivna na covid-19, tri dana nakon hospitalizacije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Nakon što sam svakog dana od četvrtka sustavno bila negativna nakon testiranja na covid-19, u ponedjeljak sam pozitivna, ali bez simptoma", napisala je na Twitteru i precizirala da odlazi u karantenu.

Virus je nakon predsjednika, njegove supruge Melanie, njegove bliske savjetnice Hope Hicks i nekoliko drugih članova njegove ekipe, zahvatio i Kayleigh McEnany koja je na prestižnoj poziciji tajnice za tisak Bijele kuće.

To je objavljeno tri dana nakon kakofonske objave o zdravstvenom stanju američkog predsjednika, što je dodatno pojačalo utisak da Bijela kuća nije poduzela sve mjere protiv epidemije.

Kayleigh McEnany je više puta posljednjih dana bez maske brifirala novinare u Bijeloj kući. Trumpova glasnogovornica postala je u travnju. Trumpovoj kampanji za reizbor na predsjedničkim izborima pridružila se lani u studenome, a dotad je bila na dužnosti glasnogovornice Republikanskog nacionalnog odbora.

Bijela kuća „optimistična” da će Trump u ponedjeljak biti pušten iz bolnice

Predstojnik Ureda Bijele kuće Mark Meadows izrazio je u ponedjeljak optimizam da bi predsjednik Donald Trump mogao tijekom dana biti otpušten iz bolnice jer mu se zdravstveno stanje popravlja.

U izjavi za Fox News, Meadows je rekao da će liječnički tim procijeniti Trumpovo stanje tijekom jutra. „I dalje smo optimistični da će se moći vratiti u Bijelu kuću kasnije tijekom današnjeg dana”, navodi se u pisanoj izjavi.

Trump je rano ujutro objavio gotovo 20 tvitova, većinom o predsjedničkim izborima u studenom.

Neki aspekti njegove bolesti i dalje su nejasni. Liječnici su objavili da mu je zasićenost krvi kisikom dva puta pala i da je najmanje jednom dobio kisik. Imao je povišenu temperaturu, ali nije rečeno koliko.

  • +10
Donald Trump stiže u bolnicu Walter Reed Izvor: EPA / Autor: Sarah Silbiger / POOL

Njegov liječnik Sean Conley rekao je da liječnički tim očekuje nove nalaze funkcije njegovih pluća. Trump dobiva steroid koji se inače daje u teškim slučajevima te petodnevnu terapiju antivirusnim lijekom remdesivirom. Dobio je i koktel antitijela.

Trump je u vojnu bolnicu Walter Reed nedaleko od Washingtona smješten u petak.

U nedjelju je nakratko izišao iz bolnice i provozao se automobilom kako bi pozdravio pristaše okupljene ispred bolnice.

Liječnički tim povremeno iznosi optimistične ocjene o njegovu zdravstvenom stanju, zbunjujući time javnost, posebice ako se tomu doda odbijanje Bijele kuće da ulazi u pojedinosti.

Trump često nije nosio masku u javnosti i sudjelovao je na velikim skupovima.

Nije još utvrđeno kada se točno zarazio.

Potvrđeno je da je pozitivan u četvrtak, a samo nekoliko sati prije toga sudjelovao je na skupu za prikupljanje novca u New Jerseyju.