preuzeli odgovornost

IS kaže da je napadač iz New Yorka 'vojnik kalifata'

03.11.2017 u 15:10

Bionic
Reading

Militantna skupina Islamska država (IS) preuzela je odgovornost, ne iznoseći dokaze, za napad kamionetom u New Yorku ranije ovoga tjedna u kojemu je ubijeno osmero ljudi i koji je bio najsmrtonosniji teroristički napad u tom gradu od 11. rujna 2001

Optuženi napadač Sayfullo Saipov (29) 'jedan je od vojnika kalifata', priopćio je IS u četvrtaku u tjednom izdanju svojih novina Al-Naba.

Protiv Saipova podignuta je optužnica na saveznom sudu u srijedu.  

On je priznao je da je počinio napad kamionetom na Manhattanu u kojem je poginulo osam ljudi, kazavši da ga je inspirirao IS te da se 'osjeća dobro' zbog svog čina, dok je američki predsjednik Donald Trump za njega zatražio smrtnu kaznu.  

Američke vlasti podnijele su u srijedu kaznenu prijavu protiv Saipova, inače doseljenika iz Uzbekistana, koji je optužen za gaženje biciklista i pješaka kamionetom u utorak u južnom Mahhattanu. Saipov je kazao istražiteljima da ga je inspiriralo gledanje internetskih videa IS-a te kako je napad počeo planirati prije godinu dana.

Saipov, koji je hospitaliziran nakon što ga je policija ustrijelila, priznao je istražiteljima da je 22. listopada unajmljenim vozilom izveo probnu vožnju te izjavio 'da se osjeća dobro zbog onog što je učinio'. 

  • +7
Napad na Manhattanu Izvor: Reuters / Autor: ANDREW KELLY

Trump je ponovio u četvrtak svoj poziv na izricanje smrtne kazne Saipovu.

Dan ranije Trump je izjavio da je otvoren za prebacivanje Saipova u vojni zatvor u Guantanamo Bayu na Kubi, gdje se nalaze i drugi zatvorenici, uključujući i navodne planere terorističkog napada od 11. rujna 2001. godine.  

Istražitelji su na mobilnom telefonu koji pripada Saipovu pronašli tisuće propagandnih fotografija i videa povezanih s Islamskom državom, uključujući video isječke koji prikazuju IS-ove zarobljenike odrubljenih glava, pregažene tenkom i ustrijeljene u lice. 

Saipova se tereti po osnovi pružanja materijalne podrške i resursa stranoj terorističkoj organizaciji, konkrentno Islamskoj državi, te za osam smrtnih ishoda koje je prouzročio unajmljenim kamionetom.