JAMSTVA DUBLINU

Irska raspisuje novi referendum o EU

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.12.2008 21:25
  • Objavljeno 11.12.2008 u 21:24
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Čelnici EU-a na dvodnevnom summitu u Bruxellesu postigli su načelnu suglasnost da Irskoj daju određena jamstva kako bi ona do studenoga sljedeće godine organizirala novi referendum o Lisabonskom ugovoru, doznaje se iz diplomatskih izvor

BRUXELLES - "Postoji načelna suglasnost i sada treba riješiti neke pojedinosti oko modaliteta", rekao je izvor, dodajući da će se o tome razgovarati i u petak, drugi dan summita.

Francusko predsjedništvo je pripremilo nacrt zaključaka u kojem se spominje novi referendum u Irskoj do studenoga 2009., kada sadašnjoj Europskoj komisiji istječe mandat i oko toga teksta postignuta je suglasnost.

Zauzvrat čelnici EU-a obvezali su se da će Irskoj pružiti potrebna pravno obvezujuća jamstva, kojima bi se otklonili strahovi irskih građana zbog kojih su odbacili Lisabonski ugovor na referendumu 12. lipnja ove godine.

Prema analizama provedenim u Irskoj nakon referenduma, nekoliko je razloga zbog kojih su birači odbacili Ugovor i Dublin je tražio i dobio jamstva od ostalih članica kako bi se osigurala potpora na novom referendumu.

Jedno od važnih pitanja bilo je zadržavanje povjerenika u Europskoj komisiji, jer Lisabonski ugovor predviđa smanjenje Komisije nakon 2014., zatim vojna neutralnost, strah oko širenja nadležnosti Bruxellesa na nacionalnu jurisdikciju, a Irce brine i da bi mogla biti ugrožena prava na zaštitu nerođene djece. Nadalje, Ircima je sporno i pitanje porezne suverenosti, odnosno zabrinuti su da bi EU mogla preuzeti nadležnost za poreznu politiku te ograničiti pravo na štrajk i kolektivne ugovore.

Irska nije bila spremna zadovoljiti se pukom političkom deklaracijom, nego je tražila pravno obvezujuća jamstava kako bi se obvezala na novi referendum. Pojedinosti o tome kako će se ta jamstva osigurati još nisu poznata, o tome se će se još pregovarati, ali uvjet je da se pritom ne mora ponovno ratificirati Lisabonski ugovor u onim zemljama u kojima je to već učinjeno, to jest u 25 od 27 zemalja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!