IZOPAČENI I NARCISOIDNI

Irska raskida brak s Katoličkom crkvom!

21.07.2011 u 14:42

Bionic
Reading

Irski premijer Enda Kenny raspalio je u napadu bez presedana po Katoličkoj crkvi u parlamentu, kako je kazao, zbog akcije prikrivanja pedofilskih skandala od strane klera, što traži hitnu promjenu odnosa države i Crkve

Kenny je kazao da je nedavni izvještaj Cloyne Report, o tomu kako su prikrivane optužbe o seksualnom zlostavljanju maloljetnika od strane katoličkih svećenika u Corku, pokazao potrebu hitnih promjena jer je jasno da su svećenici i biskupi sve znali, ali slučaj su željeli zataškati.

Premijer je kazao, šokirajući društvo, da odnosi države i crkve u Irskoj ne mogu biti isti kao prije. Kazao je kako je izvještaj pokazao ili prokazao elitizam, disfunkciju, nepovezanost i narcizam koji je latentan i dominantan u Vatikanu.

'Silovanja i mučenja djece bila su umanjena ili manipulirana za spašavanje ugleda institucije, njene moći, umjesto da ih vodi briga za zdravlje žrtava', kazao je premijer.

Napad bez presedana

'Istraga koju je provela vlada dovela je irske katolike i Vatikan u ozbiljno mimoilaženje i njihovi putovi više nisu isti, to jest budućnost je potpuno neizvjesna', istaknuo je Kenny.

Vođa opozicije Micheal Martin kazao je da je prilikom susreta s apostolskim nuncijem nakon objavljivanja čuvenoga Murphyeva izvještaja o zlostavljanjima u nadbiskupiji Dublin 2009. kazao papinu predstavniku u Irskoj da državna vlast očekuje punu suradnju Vatikana u radu Cloyneove istrage.

Svejedno, kazao je, Vatikan je izabrao paziti na interes organizacije, a ne na potrebe djece, čime se okrenuo isključivo zaštiti svećenika zlostavljača, odnosno Vatikan se priklonio pedofilima, a ne žrtvama.
Tijekom debate u parlamentu Crkva je pozvana, od nje se zapravo očekuje da hitno objelodani sve informacije o pedofilima koje se šalju kao interni dokumenti.

Glasnogovornik Sinn Feina za odjelu zaštite djece, Caoimhghin O'Caolain, rekao je da vlada mora koordinirati buduća istraživanja s izvršnim tijelima Sjeverne Irske jer četiri katoličke dijeceze imaju teritorij u Sjevernoj Irskoj.

Sveta Stolica još nije reagirala na ovaj žestoki napad i na mogućnost puknuća odnosa države i Crkve u Irskoj.