lockdown urodio plodom

Irska planira postupno ukidati mjere protiv covida uoči Božića

13.11.2020 u 16:36

Bionic
Reading

Irska bi mogla postupno ublažavati mjere protiv širenja koronavirusa od 1. prosinca uoči božićnih blagdana kako bi obitelji mogle proslaviti Božić na "dostojanstven način", najavio je u petak premijer Micheal Martin.

U cijeloj zemlji je već tri tjedna na snazi peta i najviša razina ograničenja protiv covida-19. Zatvorena je većina trgovina, a restoranima i pubovima dozvoljena je samo dostava.

Nagli pad novih zaraza natjerao je premijera da ranije ovog tjedna sugerira da bi vlada mogla ponovno pokrenuti veći dio gospodarstva, a u petak je naveo mogućnost postupnog ublažavanja mjera od 1. prosinca.

"Ako možemo značajno smanjiti brojke, očito ćemo morati razmotriti božićni period i tjedan uoči Božića jer shvaćam da će se ljudi htjeti vidjeti sa svojim obiteljima", rekao je Martin za nacionalni kanal RTE.

Dodao je da javnost treba razumjeti da to "neće biti isti Božić kao prošle godine". 

Martin je također rekao da će vlada do kraja mjeseca izdati preporuke za međunarodna putovanja za vrijeme božićnih blagdana nakon što je njegov zamjenik Leo Varadkar pozvao u četvrtak ljude da si još ne rezerviraju letove za povratak kući.

Irska ublažava jedno od najstrožih ograničenja putovanja unutar EU-a, uključujući smanjenje karantene za one koji pristignu iz teško pogođenih "crvenih" britanskih regija i EU-a sa 14 na pet dana ako im test na koronavirus bude negativan.