DABLINCI NA NOGAMA

Irska: Odbijen abortus, umrla od trovanja krvi

15.11.2012 u 10:31

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u srijedu ispred zgrade irskoga parlamenta tražeći da se stroga pravila o pobačaju ublaže nakon što je Indijki Saviti Halppanavar u bolnici u Galwayju odbijen prekid trudnoće, iako je imala trovanje krvi, nakon čega je u bolnici preminula

Zakon o pobačaju oštar je i beskompromisan u Irskoj. Irski premijer Enda Kenny rekao je da se još čekaju rezultati triju istraga o smrti tridesetjednogodišnje Indijke koja je bila u 17-om tjednu trudnoće. Njezin je slučaj skrenuo pozornost na pravni sustav u kojemu se može naći trudnica s težim zdravstvenim problemima.

Iz Sveučilišne bolnice Galway, na zapadu Irske, nisu željeli komentirati vjeruju li liječnici da bi trovanje krvi 32-godišnje trudnice bilo spriječeno da je obavljen pobačaj umjesto što se čekalo da fetusu prestane raditi srce.

Nesretna Indijka naposlijetku je imala spontani pobačaj, te je umrla tjedan dana nakon toga.

Slučaj nesretne Indijske izazvao je zgražanje na irskim društvenim mrežama i prosvjed pred parlamentom u Dublinu. Drugi će biti održan tijekom vikenda.

Prema irskom ustavu pobačaj je zabranjen, ali je 1992. godine Vrhovni sud donio odluku da procedura može biti legalna u slučaju kad nastavkom trudnoće ugrožen život žene.

Međutim, zakonodavac to pitanje nije razradio pa je liječnicima ostavljeno da manevriraju u osjetljivom pravom području liječenja trudnica.