NOVA VLADA, NIŠTA NOVO

Irska gleda prema Angeli Merkel

01.03.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Malo je ostalo od irskog čuda nakon što im je država bankrotirala krajem prošle godine, a i ono što je ostalo danas živi na berlinskoj adresi. U petak je izabrana nova vlada, no politički pomak je neznatan. Stranka desnog centra Fianna Fáil kažnjena je zbog financijskog kolapsa, većinu glasova odnijela je Fine Gael – ista priča s drukčijim naslovom. Sve što im ostaje su radikalne mjere štednje i žicanje Angele Merkel da im smanji kamatu

Novi irski premijer teško da može računati na svoje demokršćanski politički pedigre u nadi da će mu pomoći u razgovorima s Angelom Merkel koji bi se trebali odigrati krajem ovoga tjedna. Nova irska vlada, formirana nakon izbora u petak, želi nagovoriti njemačku kancelarku da napravi reviziju kredita od 85 milijardi eura kojim je spašena irska ekonomija krajem prošle godine. Naime, Ircima je kamata od skoro šest posto previsoka, što nekako i možemo razumjeti ukoliko uzmemo u obzir da svježe osnovani Europski fond za financijsku stabilnost posuđuje na međunarodnom tržištu obveznica po nižoj kamatnoj stopi.

Problem je što bi revizija ugovora o otkupu irskog duga trebala proći niz birokratskih procedura, no u Dublinu su mišljenja da ukoliko su Sporazum iz Nice i Lisabonski ugovor mogli biti revidirani nakon što su pali na prvom irskom referendumu, to bi trebalo biti moguće i s dealom od 85 milijardi eura. To je protuargument mnogim europskim dužnosnicima koji su izjavili kako je restrukturiranje vraćanja duga nemoguće.

No, niža kamata neće pretjerano pomoći Irskoj. Novi premijer Enda Kenny htio bi i restrukturiranje državnih obveznica koje izdaju banke u državnom vlasništvu, nešto što će zacijelo unijeti strah i trepet među ostale članice eurozone jer bi investitori u tom slučaju mogli bojkotirati i neke druge banke iz valutne zone.

Sve u svemu, zasad je jedini put oporavka štednja i nada da će samit europskih čelnika krajem ožujka rezultirati novim mehanizmom trgovanja državnim obveznicama nazvanim 'velika pogodba' i koji bi trebao pomoći posrnulim ekonomijama unutar EU-a.

Smisao irskih izbora bio je tek kažnjavanje Fianna Fáila, nipošto bitna promjena političke putanje. Za tako nešto trebati će pričekati sljedeću sezonu glasovanja kada bi lijevi Sinn Fein, nekadašnji politički sponzor IRA-e, mogao napokon preuzeti kormilo zemlje, ukoliko izlazak iz financijskog mraka ne bude zadovoljavajući. Sudeći prema izbornim rezultatima, i prema mukotrpnom i dugom putu oporavka za Irce, Gerry Adams bi mogao napokon dobiti svoju priliku.