UPTINA POTPORA

Irska će o fiskalnom paktu odlučivati na referendumu

Irski premijer Enda Kenny

Irski premijer Enda Kenny

Izvor: Reuters / Autor: Alessandro Bianchi

Irska će održati referendum o novom europskom fiskalnom paktu, objavio je u utorak irski premijer Enda Kenny.

Potpora Europskoj uniji oslabjela je u Irskoj nakon financijske krize u toj zemlji, što znači da nema jamstava da će sporazum biti prihvaćen na glasovanju. Odbacivanje paketa naštetilo bi dugoročnim izgledima Dublina za novčanu pomoć iz fondova EU-a, a time bi postala upitna predanost te zemlje jedinstvenoj valuti.

Nakon što se prošli mjesec Irska svrstala uz 24 druge članice EU-a u prihvaćanju sporazuma o strožoj proračunskoj disciplini, Kenny je zatražio mišljenje državnog odvjetnika o tome je li glasovanje nužno i danas najavio u parlamentu da će biti potreban referendum.

'Od irskog naroda će se na referendumu tražiti odobrenje za ratifikaciju europskog sporazuma o stabilnosti', rekao je Kenny u parlamentu, dodavši da će pitanja organizacije glasovanja rješavati idućih tjedana. 'Snažno vjerujem da je uvelike u irskom nacionalnom interesu da se taj sporazum prihvati', rekao je.

Fiskalni pakt trebao bi biti potpisan na summitu u ožujku, a njime će se zemlje potpisnice obvezati da će voditi uravnoteženu proračunsku politiku, zaustaviti rast dugova i početi ih smanjivati. Odredbe da strukturni proračunski manjak ne smije prelaziti 0,5 posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a zemlje članice trebale bi ugraditi u svoje ustave ili u zakone koje imaju ustavnu snagu. U slučaju kršenja dogovorenih pravila slijedile bi kazne. Prihvatile su ga sve članice Unije osim Britanije i Češke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi