ZAOKRET U TEHERANU

Iranski ministar osudio 'nacističke pokolje Židova'

06.09.2013 u 10:46

Bionic
Reading

Iranski ministar vanjskih poslova rekao je da Iran osuđuje 'nacističke pokolje Židova' u vrijeme Drugog svjetskog rata, zauzevši stajalište različito od bivšeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je zanijekao stvarnost holokausta

'Osuđujemo nacističke pokolje Židova i osuđujemo cionističke pokolje Palestinaca', rekao je ministar Mohamed Džavad Zarif na stranici Facebooka na kojoj je objavio razgovor koji je dao za internetsku stranicu Tasnim.

Odgovarajući na pitanje je li Židovima čestitao novu godinu i je li na Twitteru razgovarao o holokaustu, rekao je: 'Odgovorio sam na pitanje jednoj osobi za koju sam poslije ustanovio da je kći bivše predsjednice Predstavničkog doma' SAD-a, Nancy Pelosi.

Na svom računu na Twitteru koji je upravo aktivirao, ministar je uputio čestitku u povodu Roš Hašane. Christine Pelosi mu je odgovorila: 'Hvala. Nova godina bi bila još bolja da Iran prestane nijekati holokaust'. Zarif je uzvratio: 'Iran nikada nije nijekao holokaust. Čovjek za kojeg se smatralo da ga je nijekao otišao je. Sretna nova'.

Bivši predsjednik Ahmadinedžad je zadnjih godina negirao postojanje i razmjere holokausta i više puta je nagovijestio skori nestanak Izraela, navlačeći na sebe bijes međunarodne zajednice.

'Svake godine čestitamo novu godinu kršćanskim vjernicima, našim sugrađanima. U parlamentu imamo i zastupnika židovske manjine', dodao je Zarif.

'Nemamo ništa protiv Židova i judaizma, ali nećemo dopustiti cionistima da u svojoj propagandi predstavljaju Iran kao antisemitsku državu i ratnog huškača kako bi i dalje mogli tlačiti palestinski narod (...) i činiti sve da se zaboravi njihov zločin', kazao je.

Iran ne priznaje postojanje države Izraela.