džavad zarif

Iranski ministar: Odgovorit ćemo SAD-u, ali proporcionalno

07.01.2020 u 14:59

Bionic
Reading

Američko ubojstvo iranskog generala bio je čin državnog terorizma i Iran će proporcionalno odgovoriti, rekao je u utorak u razgovoru za CNN iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif

Zarif smatra kako je američki predsjednik Donald Trump pokazao da ne poštuje međunarodno pravo jer je zaprijetio da će napasti iransko kulturno dobro.

"Ovo je državni terorizam", rekao je o ubojstvu Kasema Sulejmanija, zapovjednika elitnih snaga Kuds iranske Revolucionarne garde. Sulejmani je ubijen u napadu dronom u petak u Bagdadu.

"Ovo je čin agresije prema Iranu i jednak je oružanom napadu na Iran, a mi ćemo odgovoriti. No odgovorit ćemo proporcionalno, ne disproporcionalno. Nismo nezakoniti kao predsjednik Trump", dodao je.

Trump je u subotu zaprijetio da je SAD spreman napasti 52 iranska cilja, uključujući i neke lokacije koje su važne za iransku kulturu, ukoliko se Teheran odluči napasti američke ciljeve.

U nedjelju je dodao kako će SAD "možda odgovoriti na neproporcionalan način".

Zarif je u utorak naglasio da je Trump pokazao svijetu da je "spreman počiniti ratne zločine jer je napad na kulturno dobro ratni zločin".

Američku politiku u utorak je osudio i iranski parlament koji je jednoglasno proglasio Pentagon terorističkom organizacijom, objavila je iranska novinska agencija IRNA.

Iranski ministar istaknuo je kako Washington treba shvatiti da "SAD ne može ostati u regiji ako tamošnji ljudi to ne žele".

Nuklearni sporazum

Njegov pomoćnik Abas Arakči u utorak je pak rekao da nuklearni sporazum između Teherana i svjetskih sila nije napušten, usprkos odluci Irana da ignorira ograničenja obogaćivanja uranija, što je bio dio dogovora.

Teheran je u nedjelju objavio da će odustati od dijela obaveza iz sporazuma, no i da će surađivati s promatračima Ujedinjenih naroda.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program nema vojnu svrhu te je već prekršio niz restrikcija nakon što se SAD 2018. povukao iz tog dogovora i vratio sankcije koje su bile ukinute sporazumom.

"Nuklearni sporazum nije još mrtav", poručio je Arakči koji je i jedan od pregovarača po tom pitanju.

"Spremni smo ponovno u potpunosti poštovati svoje obaveze, ovisno o ukidanju sankcija i ekonomskim dobrobitima koje dobivamo iz sporazuma", zaključio je.