NAKON NAPADA U ARABIJI

Krenulo je: Iran zaplijenio tanker u Perzijskom zaljevu zbog navodnog švercanja nafte

16.09.2019 u 14:30

Bionic
Reading

Iranska revolucionarna garda zaplijenila je tanker u Perzijskom zaljevu zbog navodnog krijumčarenja 250.000 litara dizelskog goriva u Ujedinjene Arapske Emirate, izvijestila je u ponedjeljak iranska poluslužbena studentska novinska agencija ISNA

Plovilo je zaplijenjeno u blizini iranskog otoka Veliki Tunb u Perzijskom zaljevu, a posada je predana vlastima u južnoj provinciji Hormozgan, javlja Reuters.

Izvješće o tome poklopilo se s porastom međunarodnih tenzija nakon napada tijekom vikenda na veliko naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji, dugogodišnjem neprijatelju Teherana.

Odgovornost za napad preuzeo je jemenski pokret Huti, Sjedinjene Države okrivile su pak Iran, a on negira optužbe.

Iran, koji ima jednu od najnižih cijena nafte na svijetu zbog velikih subvencija i pada svoje nacionalne valute, bori se protiv krijumčarenja goriva kopnom u susjedne zemlje i morem do zaljevskih arapskih država.

Pojačao je borbu protiv krijumčarenja goriva početkom ovog mjeseca, kada je njegova obalna straža zaplijenila brod za krijumčarenje goriva u Zaljevu i pritvorila njegovih 12 članova filipinske posade.

U srpnju je pak zaplijenjen britanski tanker za naftu u blizini Hormuškog tjesnaca, dva tjedna nakon što su britanske snage zaplijenile iranski tanker u blizini Gibraltara pod optužbama da krši sankcije EU-a prevozeći naftu u Siriju.