KOD HORMUŠKOG TJESNACA

Iranci spasili američki brod od pirata

24.05.2012 u 12:05

Bionic
Reading

Iranska mornarica pomogla je američkom teretnom brodu koji su napali pirati iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, tvrdi vlasnik plovila Maersk Line Ltd., javlja Bloomberg

Iranska mornarica je prva odgovorila na poziv upomoć. Brod je napalo nekoliko razbojnika, a oružane straže na brodu su uzvratile vatru, rekao je marketinški direktor kompanije Maersk Line Ltd. Kevin Speers

Incident se dogodio oko podneva blizu Fujairahe, najveće luke na Bliskom istoku za punjenje tankera koja se pak nalazi u blizini Hormuškog tjesnaca. Iranska mornarica davala je smjernice posadi Maersk Texasa putem radija, rekao je Speers te je odbio komentirati daljnje upute koje su dobili.

Australska fregata HMAS Melbourne je poslana u pomoć Maersk Texasu, piše Bloomberg.

Ratni brod je zatim poslao helikopter koji je razmijenio vatru s piratima koji su bili raspoređeni u 20 brodova. Ovo je područje i inače poznato po krijumčarenju i piratstvu.

Speers je rekao da je posada Maersk Texasa prošla neozlijeđeno i da nije bilo znakova niti da su napadači ozlijeđeni.

Iran je jedna od 25 zemalja koje nude svoje ratne brodove kako bi zaštitili plovila od piratstva uz obale Somalije i u Adenskom zaljevu, rekao je Aliakbar Marzban, iranski diplomat u Londonu.