PROVOKACIJA BEZ UPOZORENJA

Iranci raketama po nosaču aviona koji je nedavno bio u Splitu

30.12.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Iranska revolucionarna garda ispalila je rano jutros nekoliko raketa u blizini američkog nosača zrakoplova USS Harry S. Truman prilikom njegovog ulaska u Perzijski zaljev, potvrdio je glasnogovornik američke vojske ističući kako su im Iranci dali samo kratko upozorenje te navodeći kako se radilo o 'vrlo provokativnom činu'

Neimenovani američki vojni dužnosnici rekli su u razgovoru za NBC News kako su iranske snage izvodile vojne vježbe te kako su neke rakete pale u blizini američkog nosača zrakoplova. 'Rakete nisu ispaljene na Trumana ili druge brodove u njegovoj pratnji, samo u blizini njih', kazao je vojni izvor.

Izvor također navodi kako je Iran obavijestio američke snage 23 minute ranije da će održati vojne vježbe. Amerikanci tvrde kako se radi o provokaciji te kako je 'nesigurno i neprofesionalno' izvoditi takve vježbe uz tako kratku najavu.


Inače, nosač aviona stigao je ovih dana na Bliski istok kao podrška zapadnoj koaliciji u protiv tzv. Islamske države, a na putu prema ratištu početkom prosinca bio je usidren u Splitu.