Međunarodni sud pravde

Iran započinje sudsku bitku s SAD-om, traži odmrzavanje milijardi dolara zamrznutih zbog terorističkih napada

19.09.2022 u 08:37

Bionic
Reading

Iran u ponedjeljak otvara pravnu bitku pred najvišim sudom UN-a za odmrzavanje milijardi dolara svoje imovine u SAD-u, za koju Washington kaže da mora završiti u rukama žrtava terorističkih napada za koje se okrivljuje Teheran

Slučaj pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) dolazi u trenutku kada blijede nade u ponovno oživljavanje sporazuma kojim su se nastojale ukrotiti iranske nuklearne ambicije, a iz kojeg se bivši američki predsjednik Donald Trump povukao 2018. Teheran je tužio Washington ICJ-u sa sjedištem u Haagu 2016. nakon što je Vrhovni sud SAD-a naredio da se zamrzne oko 2 milijarde dolara iranske imovine, naredivši da novac ide preživjelima i rodbini napada za koje se okrivljuje tu državu.

To je uključivalo bombaški napad na bazu američkih marinaca u Bejrutu 1983. u kojem je poginulo 299 ljudi, uključujući 241 američkog vojnika, i bombaški napad na Khobar Towers u Saudijskoj Arabiji 1996. u kojem je poginulo 19 ljudi. Iran tvrdi da je zamrzavanjem sredstava prekršen Ugovor o prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama iz 1955., sporazum potpisan prije nego što je Islamska revolucija u Iranu 1979. rezultirala prekidom odnosa između zemalja.

Teheran tvrdi da su Sjedinjene Države nezakonito zaplijenile iransku financijsku imovinu i imovinu iranskih tvrtki. Za iranski klerikalni režim, koji se suočava s ekonomskim poteškoćama nakon sankcija i rasta potrošačkih cijena, rješavanje tog slučaja je ključno.

Washington je neuspješno pokušao osigurati odbacivanje tužbe tvrdeći da bi iranske "prljave ruke" - referencija na sumnju da Teheran podržava terorističke skupine - trebale diskvalificirati iransku tužbu za povrat 2 milijarde dolara imovine. SAD je u listopadu 2018. objavio da se povlači iz Ugovora o prijateljstvu nakon što je ICJ u odvojenom slučaju naredio Washingtonu da ukine sankcije, povezane s nuklearnim oružjem, na humanitarnu robu za Iran.

ICJ je najviši sud Ujedinjenih naroda i osnovan je nakon Drugog svjetskog rata za rješavanje sporova između država članica. Njegove odluke su obvezujuće i na njih se ne može uložiti žalba, ali nema načina da ih provede. Nakon izlaganja iranskih predstavnika pred sudom u ponedjeljak, američka će strana odgovarati na njihove argumente u srijedu.

  • +12
Vladimir Putin i iranski čelnici Izvor: Profimedia / Autor: SalamPix/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia