smanjuju se napetosti

Iran spreman surađivati s EU-om u rješavanju sporova iz nuklearnog sporazuma

04.02.2020 u 10:40

Bionic
Reading

Iran je spreman surađivati s Europskom unijom u rješavanju sporova iz nuklearnog sporazuma, rekao je predsjednik Hasan Rohani na sastanku sa šefom europske diplomacije Josepom Borrellom koji je u Teheranu pokušao smanjiti napetosti.

"Islamska Republika Iran još je spremna surađivati s Europskom unijom u rješavanju pitanja i uvijek kada je suprotna strana spremna ispuniti preuzete obveze tako će i Iran činiti", rekao je Rohani na sastanku s Borrellom u ponedjeljak navečer, prenio je Reuters.

Borrellov dolazak organiziran je nakon nove eskalacije napetosti između Irana i Sjedinjenih Država koji su u siječnju bili na rubu rata drugi put u samo sedam mjeseci pošto je Washington ubio iranskoga generala Kasima Sulejmanija.

"Europska unija odlučna je očuvati" međunarodni nuklearni sporazum iz 2015. koji je s Iranom potpisalo šest svjetskih sila (Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Njemačka, Francuska, Velika Britanija) kojim se Iran odriče razvoja vojne komponente nuklearnog programa, a zadržava civilnu u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija, rekao je Borrell.

Održivost sporazuma dovedena je u pitanje otkako je 2018. američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD iz sporazuma i obnovio Iranu sankcije. Time je SAD praktički potpuno izolirao Teheran iz međunarodnog financijskog sustava, a Iran je izgubio kupce nafte i potonuo u duboku recesiju te prestao poštivati određene odredbe sporazuma i optužio Europljane da popuštaju pod pritiskom SAD-a.

Tri europske države u siječnju su pokrenule Mehanizam za rješavanje sporova (MRD) predviđen tekstom ugovora kako bi prisilile Teheran da se vrati potpunoj primjeni sporazuma.

Aktivacija MRD-a ne znači da će te tri zemlje "pred Vijećem sigurnosti UN-a definitivno otkazati sporazum", rekao je Borrell u Teheranu i poručio da su naprotiv "svi inzistirali na tome da je ta mjera poduzeta kako bi se ugovor održao i dalo vremena pregovorima".

Rohani je Borrellu rekao da njegova zemlja i dalje želi poštivati "postupak nadzora" koji provodi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

"Zatražio sam od iranskih vlasti i vjerujem da se slažu da nastavimo sustav inspekcija" koje provodi IAEA, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku.

 Borrell je u Teheranu razgovarao i s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom te predsjednikom parlamenta Alijem Laridžanijem.