TEHERAN NE POŠTUJE OBVEZE

EU je sve teže braniti ugovor o nuklearnom programu s Iranom

05.11.2019 u 15:12

Bionic
Reading

Europska unija je u utorak izrazila zabrinutost nakon najave Irana da će nastaviti obustavljenu djelatnost obogaćivanja uranija, ocijenivši da joj je "sve teže" braniti ugovor o iranskom nuklearnom programu potpisan 2015.

"Veoma smo zabrinuti zbog najave predsjednika Hasana Rohanija koji ne poštuje obveze što ih je preuzeo Teheran. Pozivamo Iran da ne donosi nove odluke koje bi dodatno potkopale ugovor o nuklearnom programu koji je sve teže braniti", rekla je Maja Kocijančič, glasnogovornica Federice Mogherini, visoke predstavnice EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku.

Iran je u utorak najavio da kani nastaviti raditi na obogaćivanju uranija u svojoj tvornici u Fordu, 180 km južno od Teherana, koji je bio obustavio na temelju ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanog u Beču 2015.

Riječ je o još jednoj etapi u smanjivanju iranskih obveza kao odgovoru na istupanje Sjedinjenih Država iz ugovora godinu ranije.

"EU će svoju procjenu temeljiti na izvješću IAEA-e (Međunarodne agencije za atomsku energiju), jedinog tijela nadležnog za nadzor poštovanja iranskih obveza", dodala je Kocijančič.

"Mogherini je upozorila da je sve teže braniti i očuvati ugovor", istaknula je.

"Jasno smo rekli da naša spremnost na ispunjenje naših obveza ovisi o tome ispunjava li Iran svoje obveze", rekla je.

"I dalje pozivamo Iran da odmah izmijeni odluke koje je donio kršeći svoje obveze te da se suzdrži od bilo kakve druge mjere kojom bi mogao ugroziti ugovor", dodala je glasnogovornica.

Teheran je u srpnju 2015. potipisao ugovor sa skupinom 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) i pristao drastično smanjiti svoju nuklearnu aktivnost - jamčeći njezinu mirnodopsku namjenu - u zamjenu za ukidanje dijela međunarodnih sankcija koje guše njegovo gospodarstvo.