BEZ REAKCIJE SAD-A

Iran se zapadu nudi kao 'pouzdan partner' na Bliskom istoku

23.04.2013 u 19:35

Bionic
Reading

Iran je u utorak rekao da će biti 'pouzdan partner' na Bliskom istoku ako zapadne zemlje zauzmu kooperativniji pristup u razgovorima o njegovom nuklearnom programu

Zapadne sile napetosti u odnosima s Iranom dijelom pripisuju odbijanju Teherana da surađuje s Ujedinjenim narodima koji traže da ograniči svoje nuklearne aktivnosti i zajamči da su one isključivo mirnodopske te se otvori za istrage UN-ovih inspektora.

Ali Asgar Soltanieh, iranski veleposlanik pri UN-ovoj Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, rekao je da će trenutne politike SAD-a i EU-a, uključujući i široke sankcije za Iran, sigurno propasti.

'Zapadnim državama se preporuča da promijene smjer iz sukobavljavanja u suradnju, još je uvijek otvorena mogućnost da stupe u pregovore o dugoročnoj strateškoj suradnji s Iranom, najpouzdanijim, najsnažnijim i najstabilinijim partnerom u regiji', rekao je Soltanieh na sastanku u Ženevi o sporazumu o spriječavanju širenja nuklearnog naoružanja (NPT).

'Neprijateljske politike zapadnih zemalja uključujući politike uvjetovanja, mrkve i batine, sankcija i razgovora, osuđene su na propast', rekao je. Soltanieh nije određenije naveo kako bi Iran vodio kooperativniji dijalog sa zapadom koji je tražio konkretne iranske akcije na ublažavanju međunarodnih zabrinutosti da pokušava razviti kapacitete za proizvodnju nuklearnog oružja. Izaslanstvo SAD-a još nije reagiralo na njegove izjave.