UZ UPOZORENJE

Iran pozvao Egipat da što prije uvede demokraciju

05.07.2013 u 10:27

Bionic
Reading

Službeni Teheran je pozvao Egipćane da se distanciraju od militarizma, rekavši da sveobuhvatni demokratski trend treba zaživjeti u Egiptu te da treba sačuvati dostignuća revolucije iz 2011, javlja iranska televizija PressTV

Iranski zamjenik ministra vanjskih poslova za afričko-arapske poslove Husein Amir Abdolahian rekao je da se 'legitimni zahtjevi Egipćana trebaju poštovati u njihovoj potrazi za neovisnošću, slobodom i demokracijom'.

'Bez sumnje, pronicljivi narod Egipta će osujetiti cionistički režim i neprijateljski oportunizam, kao i pokušaje da se zaustavi rastući trend demokracije koja je plod egipatske revolucije', istaknuo je Amir Abdolahian.

Podsjećamo, Iran je u doba ajatolaha Homeinija prekinuo odnose s tadašnjim Egiptom 1980, nakon što je Kairo godinu dana ranije u Camp Davidu potpisao mirovni sporazum s Izraelom i priznao ga. Uz to je Egipat dao azil iranskom šahu Muhamedu Rezi Pahlaviju. Nakon što je u lipnju 2012. za egipatskog predsjednika izabran islamist Mursi činilo se da će diplomatski odnosi biti uspostavljeni.