'civilni program'

Iran odbacuje mišljenje Međunarodne agencije za atomsku energiju

01.03.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Voditelj iranskog nuklearnog programa u srijedu je umanjio važnost mišljenja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je ocijenila da su pronađene razine visoko obogaćenog uranija u Iranu gotovo dovoljne za razvoj nuklearnog naoružanja

"Blago kolebanje otkriveno je jednim od provedenih testova, ali nije se moglo vidjeti čak ni mikroskopom", rekao je Mohamad Eslami u Teheranu. Pismom od 20. veljače Iran je obavijestio IAEA-u o "mogućnosti blagih i nenamjernih kolebanja u postotku obogaćenja u studeneom".

Uranij je imao razinu čistoće od 83,7 posto, što je tek nešto ispod 90 posto potrebnih za gradnju nuklearnog oružja, rekla je IAEA. Zapadne zemlje godinama sumnjiče Iran da gradi nuklearnu bombu, no Iran odgovara da razvija isključivo civilni program.

Tragovi su pronađeni u siječnju pri inspekciji postrojenja na lokaciji Fordow, gdje se proizvodi uranij čistoće 60 posto. Čelnik IAEA-e Rafael Grossi u utorak je prvi put potvrdio da uranij ima razinu čistoće 83,7 posto.

"To možete učiniti greškom ili namjerno", rekao je visoki diplomat koji pomno prati iranski nuklearni program.

Slične promjene dogodile su se i u postupku obogaćivanja uranija u drugim zemalja, no u slučaju Irana "dogodio se doista veliki skok" sa 60 na gotovo 84 posto, rekao je.

Ipak, analize su dosad pokazale da je pronađena tek vrlo mala količina 83,7 posto obogaćenog materijala, rekao je diplomat.

Iran se 2015. u dogovoru sa svjetskim silama obvezao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija. Sporazum je trebao spriječiti proizvodnju nuklearnog oružja u Islamskoj Republici.

Bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano je povukao SAD iz sporazuma 2018., na što je Teheran odgovorio proširenjem svog programa obogaćivanja uranija i ograničavanjem inspekcija IAEA-e.

Pregovori o oživljavanju nuklearnog dogovora mjesecima stoje na mjestu.