IZRAELSKI GENERAL

'Iran još ne zna želi li svoju atomsku bombu'

Iran nuklearno oružje nuklearna opasnost

Iran nuklearno oružje nuklearna opasnost

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nakon zabrinjavajućih vijesti o iranskom atomskom programu, nitko drugi nego zapovjednik stožera izraelske vojske tvrdi: Iran još nije ni došao do trenutka kada treba odlučiti želi li uopće posjedovati atomsko oružje, piše Deutsche Welle

General pukovnik Benny Gantz, zapovjednik stožera izraelske vojske, za list Haaretz je čak izjavio da osobno uopće nije siguran da će Iran odlučiti stvoriti vlastito atomsko oružje: 'Iran se, korak po korak, približava trenutku kad će moći odlučiti želi li stvoriti atomsku bombu.' Ali odluka o tome hoće li biti učinjen još i taj, konačni korak još nije donesena.

Po mišljenju izraelskog generala, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei će učiniti veliku grešku ako ode tako daleko. No, general dodaje da osobno ne vjeruje da će se odlučiti na taj čin. Jer zapovjednik izraelskog stožera polazi od toga da i Iran, kako kaže, vode osobe koje racionalno razmišljaju.

Ovom izjavom je izraelski general veoma daleko od izjava izraelskog premijera Netanjahua koji čitav svijet upozorava na prijetnju koja navodno prijeti od iranskih nuklearnih ambicija. S druge strane, isti general je nedavno i pred kamerama američke postaje CNN izjavio kako se 'neće kladiti na razum Iranaca, kada je riječ o svjetskoj sigurnosti'. Isto tako, još samo prije nekoliko dana je za izraelski list Jediot Ahronot izjavio da će ova '2012. godina biti odlučujuća godina u sukobu oko atomskog programa Irana' te kako nije isključeno ni to da će se takve nakane spriječiti vojnom silom.


Štoviše, ovaj general je najavio i širenje mogućnosti izraelskih oružanih snaga za izvođenje tajnih napada u neprijateljski nastrojenim zemljama, jer 'gotovo da nema trenutka kad se negdje na svijetu nešto ne događa'.

Zapravo su takve riječi mnogo primjerenije za Rav Aluf Binyamin 'Benny' Gantza, general pukovnika (rav-aluf) izraelske vojske koji i na svečanim primanjima rado nosi svoju crvenu beretku - znak elitnih, padobranskih jedinica izraelskih snaga. Nije rijetkost da i on osobno, sa strojnicom u ruci, sudjeluje na vojnim vježbama padobranaca, a on je i zapovijedao takozvanom Viper-brigadom.

Više pročitajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi