IZVJEŠĆE POKAZALO

Iran ima novo postrojenje za moguće testiranje balističkih raketa

08.08.2013 u 12:49

Bionic
Reading

Iran je izgradio novo postrojenje za lansiranje raketa koje bi se moglo koristiti za testiranje balističkih projektila, pokazalo je vojno-obavještajno izvješće objavljeno u četvrtak

Satelitske snimke koje je analizirao časopis Jane's Intelligence Review pokazale su ekstenzivne radove tijekom zadnje tri godine na mjestu na kojem je prema tom listu izgrađen lansirni toranj i postolje te posebno područje za pripremu raketa za lansiranje i zgrade za logističku potporu i administraciju.

Iran zadnjih godina nastoji realizirati ambiciozni svemirski program i u siječnju je pokazao kako raspolaže sa sustavom za lansiranje tako što je uspješno lansirao i vratio na Zemlju letjelicu s majmunom.

Zapadne zemlje strahuju da se balistička tehnologija koja se koristi za lansiranje iranskih satelita može prenamijeniti za lansiranje raketa s nuklearnim punjenjem.

'Snimke pokazuju da će se raditi o strateškom postrojenju za testiranje balističkih raketa', ocjenjuje urednik Jane's Intelligence Reviewa Matthew Clements.