IZRAEL TVRDI

Iran do interkontinentalnih projektila za 2-3 godine

22.02.2012 u 20:23

Bionic
Reading

Izrael smatra da će Iran za 2-3 godine imati interkontinentalne projektile kojima će moći pogoditi SAD, rekao je u srijedu izraelski ministar financija Yuval Steinitz u razgovoru za CNBC

'Oni (Iranci) sad rade i ulažu milijarde dolara u svrhu razvoja interkontinentalnih balističkih projektila', rekao je Steinitz, svojedobni predsjedatelj odbora izraelskog parlamenta za vanjsku politiku i obranu.

'Procjenjujemo da će za dvije do tri godine imati prve interkontinentalne balističke projektile koji mogu dosegnuti istočnu obalu Amerike. Njihov je cilj uspostaviti izravnu nuklearnu balističku prijetnju... Europi i SAD', rekao je.

Analitičari procjenjuju da Iran sad ima projektile najvećeg dometa od 2400 kilometara čime je u stanju ugroziti svojeg neprijatelja nad neprijateljima - Izrael, ali i Europu, no Izrael uporno pokušava uvjeriti sve koji misle drukčije u realnost iranske prijetnje od napada atomskim oružjem na sjevernoamerički kontinent.

Steinitz je takvu izjavu dao u trenucima kad su SAD pojačale napore da uvjere izraelsko vodstvo da još ima vremena da se Iran diplomacijom odvrati od izrade atomskog oružja i kad u svijetu raste zabrinutost da bi se Izrael mogao odlučiti preventivno napasti Iran, što bi moglo imati nesagledive posljedice.