NARUDŽBA IZ SAD-A

Irak će prve zrakoplove F-16 dobiti 2014.

29.04.2012 u 20:47

Bionic
Reading

Irak će svojih prvih 24 od predviđenih 36 vojnih zrakoplova F-16 koje je naručio iz SAD-a dobiti početkom 2014. godine, rekao je u nedjelju agenciji Reuters viši irački dužnosnik

Prošlog je srpnja irački premijer Nuri al-Maliki udvostručio broj prvotno planiranih zrakoplova za kupnju kako bi se osnažila iračka zračna flota zanemarena tijekom razdoblja u kojem se zemlja oslanjala na zračnu potporu snaga SAD-a.

Iskander Witwit, zamjenik predsjednika parlamentarnog odbora za sigurnost i obranu, rekao je da će prvih 24 zrakoplova činiti dva eskadrona zračnih snaga.

'Irak namjerava imati razvijeniju opremu od susjednih zemalja. Male susjedne zemlje poput Kuvajta imaju čak pet eskadrona', rekao je Witwit.

Neki od iračkih susjeda i predsjednik iračke poluautonomne kurdske pokrajine Masud Barzani izrazili su zabrinutost zbog nabavke zrakoplova.

'Osjećam da je budućnost Kurdistana u ozbiljnoj opasnosti zbog Malikija', rekao je Barzani prošlog tjedna. 'Zrakoplovi F-16 ne bi smjeli doći u ruke tog čovjeka'.

Witwit je, međutim, odbacio te zabrinutosti rekavši Reutersu da su vojni zrakoplovi namijenjeni za obranu zemlje a ne 'jednog čovjeka'.