žele mu suditi

Irački sud izdao uhidbeni nalog protiv Trumpa zbog ubojstva iranskog generala

07.01.2021 u 15:29

Bionic
Reading

Irački sud u četvrtak je izdao uhidbeni nalog protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog ubojstva vodećeg iranskoga generala i zapovjednika elitne šijitske milicije prije godinu dana

Sudac istražnog suda u Bagdadu izdao je nalog u skladu s iračkim kaznenim zakonom, navodi u izjavi vrhovno pravosudno vijeće, najviša iračka pravosudna instanca.

"Istražni postupci nastavit će se kako bi se identificirali ostali sudionici u tom zlodjelu, bez obzira na to jesu li Iračani ili stranci", stoji u izjavi. U američkom raketnom napadu pored bagdadskoga aerodroma 3. siječnja 2020. ubijen je general Kasem Sulejmani, zapovjednik iranskih elitnih snaga Kuds i Abu Madi al Mohandes, zamjenik zapovjednika iračke milicije Hašd al-Šabi. Dvostruko ubojstvo izazvalo je strah od novog rata na Bliskom istoku između SAD-a i Irana.

Sulejmani je bio na glasu kao jedan od najutjecajnijih vojnih zapovjednika, a imao je utjecaj u Iraku, Siriji i u drugim dijelovima Bliskog istoka gdje Iran ima uporišta. Irački parlament je nakon njegova ubojstva odlučio dokončati prisutnost stranih snaga povezanih sa savezom koji se pod vodstvom SAD-a bori protiv militanata Islamske države.

Proteklih mjeseci dobro čuvana Zelena zona u Bagdadu gdje se nalaze američko veleposlanstvo i američke snage u Iraku bila je meta nekoliko napada za koje su okrivljene proiranske skupine. Napetosti između Washingtona i Teherana eskalirale su nakon što je Trump povukao SAD iz iranskoga nuklearnog sporazuma 2018. te su ponovno uvedene američke sankcije. Irački korak događa se dva dana nakon što je Iran podnio zahtjev Interpolu za izdavanje međunarodne tjeralice za Trumpom u vezi sa Sulejmanijevom smrću.