iran tuguje

Iako je obitelj ubijenoga generala veliki misterij, zapaljivim govorom na očevoj komemoraciji drugi je put dospjela u medije: Tko je Zeinab Sulejmani?

07.01.2020 u 20:19

Bionic
Reading

Kriza u odnosima između SAD-a i Irana nakon ciljanog atentata na generala Kasema Sulejmanija, zapovjednika specijalnih snaga Kuds Iranske revolucionalne garde, i dalje je glavna tema svjetskih medija. Mnogi strahuju da bi mogla prerasti u rat širih razmjera koji bi doslovno zapalio Bliski istok. Tijekom trodnevne žalost iranski teokratski režim u prvi je plan gurnuo obitelj ubijenoga generala, o kojoj se malo toga zna izvan granica te zatvorene zemlje

Biografije uglavnom opisuju životni put Kasema Sulejmanija ne osvrćući se na obitelj.

Odmah nakon njegova ubojstva vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei, ukazao je veliku čast Sulejmanijevoj obitelji, kad im je u iznimno važnoj i simboličnoj gesti došao osobno u posjet kako bi izrazio sućut tugujućoj udovici i, kako su prenijela izvješća, odrasloj djeci. Na službenim stranicama ajatolaha Hamneija objavljeni su vijest i fotografije o posjetu, ali se ne navode imena i članovi obitelji preminuloga.

Kasema Sulejmanija, koji je bio odlikovani veteran osmogodišnjega rata s Irakom, mnogi Iranci smatraju nacionalnim junakom. Pentagon ga je eliminirao u raketnom napadu dronom u Bagdadu u petak. Otad iz Irana neprestano stižu prijetnje osvetom.

Društvo? Kći drugoga čovjeka libanonskog Hezbolaha

U ponedjeljak je u fokus javnosti izbila Zeinab, dvadesetdevetogodišnja Sulejmanijeva kći, koja je na komemoraciji povodom smrti svoga oca, koja se prenosila uživo na državnoj televiziji, održala zapaljiv govor zaprijetivši Sjedinjenim Američkim Državama osvetom.

'Amerika i cionizam moraju znati da će mučeništvo mojega oca voditi buđenju... otpora i donijeti im mračan dan, sravniti im domove', rekla je u obraćanju ožalošćenome mnoštvu zapovjednikova kći Zeinab Sulejmani.

Iran obično Izrael naziva cionističkom državom, a regionalne zemlje i druge snage koje su protiv Izraela i SAD-a naziva frontom otpora.

'Ludi Trumpe, ne pomišljaj da je sve završeno mučeničkom smrću mojega oca', rekla je tada generalova kći.

  • +7
Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamneiji posjetio je obitelj ubijenog vođe Kudsa Kasema Sulejmanija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Leader.ir

Iran nema tabloidne medije koji prate živote djece slavnih, poznatih, bogatih i važnih pa se malo zna o životu Sulejmanijeve obitelji i tko je uopće Zeinab Sulejmani. Sulejmani.

Iranski mediji jednom su prilikom 2016. snimili Zeiniab u društvu s Fatimom Mugnija, kćeri Imada Mugnija, na filmskom festivalu u Teheranu. Riječ je o The Resistance International Film Festivalu (RIFF) koji je pokrenut kako bi objasnio 'diskurs islamske revolucije', kao i teorijski i konceptualni okvir najprestižnije svjetske vjerske i ideološke revolucije, kako navode na službenim stranicama festivala.

Imad Mugnija, s čijom je kćeri Zeinab bila tamo, bio je drugi čovjek libanonskog Hezbolaha. Ubijen je 2008. u zajedničkoj operaciji CIA-e i Mossada. Američki su ga dužnosnici optuživali za planiranje niza većih terorističkih napada i otmica, uključujući i bombaški napadi na veleposlanstvo SAD-a i marince u Bejrutu 1983. godine.

U slučaju 'Plave djevojke' branila imama

Zenaib se u medijima spominje i u rujnu ove godine kad se na Instagramu obrušila na iransku glumicu Sabau Kamali koja je dala podršku, Sahar Kodžari čiji slučaj je doslovno potresao je svijet.

Sahar Kodžari, nadimka 'Plava djevojka', zbog privrženosti svojoj omiljenoj momčadi Esteghlal, umrla je u bolnici u rujnu prošle godine nakon samozapaljivanja pred sudom jer je strahovala od zatvorske kazne od šest mjeseci koja joj je prijetila zbog pokušaja ulaska na nogometnu utakmicu u Teheranu preobučena u muškarca. U Iranu je ženama zabranjeno dolaziti na stadione.

  • +36
Sprovod iranskog vođe Sulejmanija Izvor: EPA / Autor: IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE HAN

U objavi na Instagramu Kamali je napisala imaginarni dijalog s imamom Huseinom ibn Alijem u kojem se retorički zapitala je li Sahar pretrpjela nemilosrdniji tretman od njega (imama Huseina,) unuka proroka Muhameda i trećeg imama šijitizma koji je 680. ubijen u Kerbali, u današnjem Iraku, a čije mučeništvo vjernici oplakuju tijekom blagdana Ašure. Objavu je brzo uklonila, ali se našla na udaru zakona zbog vrijeđanja imama Huseina.

Na njenu objavu reagirala je Zeinab Sulejmani stavši u obranu imama Huseina. Instagram je brzo nakon objave blokirao račun Zeinab Sulejmani. Vrhovni iranski vođa, viši zapovjednici Iranske revolucionarne garde i s njima bliske i povezane osobe suočeni su s blokadom ove društvene mreže jer se nalaze pod američkim sankcijama.

Mediji pišu da uz Zeinab Sulejmani ima još četvero djece, no izvori se ne podudaraju o tome koliko je među njima kćeri, a koliko sinova.