ZAHTJEV PROSVJEDNIKA

Irački parlament odobrio novi izborni zakon

24.12.2019 u 17:55

Bionic
Reading

Irački parlament je u utorak odobrio novi izborni zakon, što je ključni zahtjev prosvjednika koji žele izbore učiniti poštenijima, no uslijed političke blokade još uvijek neriješeno ostaje pitanje imenovanja privremenog premijera.

Novi izborni zakon omogućit će glasačima da zastupnike biraju pojedinačno umjesto stranačkih lista a svaki zastupnik će predstavljati točno određenu izbornu jedinicu umjesto da skupine zastupnika predstavljaju cijele pokrajine.

Prosvjednici nisu tražili samo novi izborni zakon nego i odlazak cijele političke klase i imenovanje nestranačkog premijera.

Irak je zahvaćen masovnim prosvjedima od 1. listopada a prosvjednici, većinom mladi, žele promjenu cijelog politčkog sustava kojega smatraju duboko korumpiranim i odgovornim zato što većina Iračana živi u siromaštvu. U prosvjedima je poginulo više od 450 ljudi.

Premijer Adel Abdul Mahdi je pod pritiskom prosvjeda prošlog mjeseca podnio ostavku no ostao je na položaju kao obnašatelj dužnosti. Ustavni rok za imenovanje njegove zamjene istekao je u četvrtak.