BORBE NA BLISKOM ISTOKU

Iračke snage napreduju u Faludži

17.06.2016 u 13:05

Bionic
Reading

Iračka vojska oslobodila je kompleks zgrada lokalnih vlasti u Faludži natjeravši na povlačenje militante Islamske države, objavila je iračka državna televizija u petak, gotovo četiri tjedna nakon početka ofenzive na ovaj grad udaljen šezdesetak kilometara od Bagdada

Militanti Islamske države i dalje kontroliraju velik dio grada u kojem su sukobi doveli do evakuacije velikog broja stanovnika. U većini kuća i zgrada postavljeni su eksplozivi.

U priopćenju iračke vojske stoji kako je federalna policija postavila iračku zastavu na zgradu općine, te da nastavljaju borbu protiv pobunjenika u drugim područjima.

Policija je napredovala Bagdadskom ulicom, glavnom cestom koja se proteže gradom, a protuterorističke snage okružili su bolnicu, stoji u priopćenju.

Te snage, zajedno sa šijitskim milicijama, sunitskim plemenskim borcima i američkim zračnim napadima pokrenuli su operaciju oslobađanja Faludže 23. svibnja. Faludža je povijesni bastion sunitskih pobunjenika protiv američke vojske koja je 2003. srušila vlast sunitskog diktatora Sadama Huseina, nakon koje su vlast preuzeli šijiti.

Grad se smatra uporištem Islamske države za bombaške napade u Bagdadu, što ovu ofenzivu čini ključnom u vladinoj kampanji za rast sigurnosti. Američkim saveznicima važniji je fokus na Mosul, drugi najveći irački grad na sjeveru države, koji je u rukama Islamske države.