NAPAD U CIK ZORE

Iračka vojska pred vratima Mosula

24.03.2016 u 15:43

Bionic
Reading

Iračke oružane snage pokrenule su danas ofenzivu protiv tzv. Islamske države na sjeveru pokrajine Nineveh, a kako prenose svjetske agencije, ova opsežna vojna operacija mogla bi uskoro rezultirati potpunim oslobađanjem Mosula, grada koji se nalazi pod kontrolom islamista od ljeta 2014.

Napad je, kako se doznaje, pokrenut s područja Makmura, na koje je unazad prošlih tjedana dopremljeno nekoliko tisuća iračkih vojnika koji su se utaborili nedaleko od kampova kurdskih boraca i američkih vojnika oko 60 kilometara južno od Mosula


Udari regularne iračke vojske na ISIL-ove položaje potpomognuti su zračnim napadima američkog ratnog zrakoplovstva te uz pomoć kurdskih Pešmergi, s kojima Iračani napreduju prema zapadu i osvajaju selo za selom.
 
Prva faza operacije Fatah (Osvajanje) pokrenuta je u zoru radi faktora iznenađenja kako bi se oslobodio Nineveh, a samim time i strateški važan Mosul, čime je opovrgnuto zapažanje da je regularna iračka vojska u rasulu nakon što je ISIL osvojio trećinu zemlje. Grad Mosul pak dom je dva milijuna stanovnika i smatra se glavnim gradom tzv. Islamske države, a upravo velik broj civila zahtijeva pomno planirane akcije oslobađanja da bi se izbjegle velike žrtve nedužnog stanovništva. Stoga je vojska pozvala civile da tijekom vojne operacije ostanu u svojim domovima i skloništima.

Kako je priopćio pukovnik Steve Warren, glasnogovornik američkih snaga u Iraku, lokalne snage sigurnosti započele su ofenzivu na čitavom području Makmura, koji se nalazi u strateškom trokutu teritorija što ga kontrolira ISIL, a koji pak prijeti naftnim postrojenjima oko obližnjeg Kirkuka.

U napadima na ISIL sudjeluju i šijitske milicije, a sa sunitskim Kurdima prošlog tjedna dogovoren je plan oslobađanja područja.