nužna pomoć

Inženjeri građevinarstva spremni za hitne preglede zgrada u Petrinji i Sisku

28.12.2020 u 17:21

Bionic
Reading

Hrvatska komora inženjera građevinarstva spremna je aktivno se uključiti u hitne preglede zgrada oštećenih potresom na području Petrinje i Siska, kao što je to učinila i nakon potresa 22. ožujka u Zagrebu, priopćeno je u ponedjeljak iz te komore

Predsjednica Komore Nina Dražin Lovrec jutros je kontaktirala ministra graditeljstva Darka Horvata i ravnatelja Civilne zaštite Damira Truta, iskazavši spremnost članova Komore da se ponovno aktivno angažiraju u brzim procjenama.

"Cilj nam je što brže utvrditi koje su zgrade pogodne za stanovanje i korištenje, a koje nisu. Komora će osigurati osobnu zaštitnu opremu i prehranu za članove koji će se angažirati na ovim poslovima, a očekujemo da će država osigurati ostale uvjete. Inženjeri građevinarstva spremni su ponovno pomoći našim građanima da se što prije mogu vratiti u svoje domove“, istaknula je Dražin Lovrec.

U priopćenju se podsjeća da su brojni članovi Komore proveli ovog proljeća i ljeta više desetaka tisuća takvih pregleda u Zagrebu i okolici nakon potresa 22. ožujka.

Video: Edina Zuko/PIXSELL

Kako ističu, s drugim dionicima u tom procesu razvili su metodologiju za hitne preglede i za sve postupka koji kasnije slijede, a što je sada spremno za primjenu na području Petrinje i Siska, koje je danas pogodio jaki potres.

Hitni pregledi imaju za cilj ustanoviti je li zgrada sigurna za daljnje korištenje ili nije te je nužno da se s njima krene što prije, zaključuje se u priopćenju.

  • +4
Petrinja: Pogled iz zraka na krovove zgrada i kuća oštećenih u potresu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL