bez ljudskih žrtava

Sisak nakon potresa: Počela kategorizacija šteta, saniraju se dimnjaci

28.12.2020 u 15:43

Bionic
Reading

Oštećene kuće, najviše krovovi i dimnjaci, ali i brojne pukotine na gospodarskim i stambenim objektima, posljedice su dva snažnija i više manjih potresa, koji su u ponedjeljak ujutro pogodili Sisak, Petrinju i druga naselja u Sisačko-moslavačkoj županiji

Na području Petrinje jutros u 6,28 sati zabilježen je snažan potres jačine 5.0 prema Richteru. Naknadno su u 7,49 sati i 7,51 sati zabilježena još dva potresa od 4.7 i 4.1 prema Richteru, s epicentrom 5 km jugoistočno od Petrinje.

Na sreću, potres nije prouzročio ljudske žrtve, rekao je na konferenciji za novinare načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Roman Rosavec.

"Ubrzo su sve mjerodavne službe stavljene na raspolaganje, a u suradnji s mjerodavnim ministarstvima utemeljen je i stručni tim, kako bi se što prije učinila procjena oštećenja i mogućnost korištenja objekata. Samo nekoliko sati nakon potresa, na terenu je već bilo osam stručnjaka koji procjenjuju i kategoriziraju nastale štete. U tijeku je izrada web aplikacije, koja će biti dostupna sugrađanima kako bi mogli prijaviti oštećenja na objektima. Sva će oštećenja biti sanirana angažiranjem Vlade RH. Stanje je za sada pod nadzorom i nema mjesta panici", rekao je Rosavec.

Prema dosadašnjim procjenama oštećeno je više od stotinu objekata. Najviše su stradala naselja Strašnik i Sibić na petrinjskom području, gdje je bio epicentar potresa.

  • +4
Petrinja: Pogled iz zraka na krovove zgrada i kuća oštećenih u potresu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Prema dosadašnjim dojavama, na industrijskim postrojenjima, posebice u Rafineriji nafte u Sisku i petrinjskom Gavriloviću, nema većih oštećenja koja bi mogla prouzročiti zagađenje okoliša, istaknuto je na konferenciji za novinare županijskog stožera CZ.

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut rekao je da je sve raspoložive policijske snage stavio u funkciju zaštite i sanacije nastalih šteta. Policija je obišla sve prometnice kako bi se uklonile posljedice potresa i promet se normalno odvija.

Načelnik PU je ujedno dao nalog policijskim ekipama na terenu da uz potvrde o vlasništvu nad nekretninama ili obiteljskim vezama u Sisačko-moslavačkoj županiji, omoguće građanima iz drugih županija slobodan prolaz bez propusnica.

  • +16
Petrinja: Stanje nakon Potresa Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Uz ostale objekte, veće ili manje štete pretrpjeli su i svi objekti sisačke Opće bolnice. Ravnatelj Tomislav Dujmenović objasnio je da je uglavnom riječ o napuknućima zidova, otpaloj žbuci ili crijepu, a već je sanirano puknuće vodovodne cijevi i šteta nastala u sterilizaciji. Dio pacijenata za koje više nije nužna hospitalizacija pušteni su kućama, a neki su premješteni u sigurnije sobe.

Na terenu je više vatrogasnih ekipa koje saniraju dimnjake, kako ne bi bili ugroženi pješaci na pločnicima ili vozila na prometnicama.

  • +4
Sisak: Šteta u gradu nakon potresa Izvor: Pixsell / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Potresom pogođeno područje Siska i Petrinje jutros je obišao i državni vrh, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima te nekoliko ministara.