JOSIPOVIĆEV POZIV DIJASPORI

'Investirajte u Hrvatsku'

01.09.2010 u 21:03

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sastao se u srijedu s predstavnicima hrvatskih iseljenika iz Australije, uglavnom poslovnih ljudi, i poručio da je naša dijaspora poveznica Hrvatske i svijeta, te da ona za nas nije ni stranačko ni političko pitanje

'Pitanje dijaspore nije za nas ni stranačko ni političko pitanje...odnosi s dijasporom vrlo su važan čimbenik za Hrvatsku', rekao je Josipović i istaknuo da su naši iseljenici prava 'poveznica Hrvatske i svijeta'.

Istaknuo je da suradnja Hrvatske i njezine dijaspore može zemlju samo unaprijediti, pozvavši hrvatske poduzetnike iz Australije na ulaganje u domovini.'Hrvatska za njih mora biti mjesto gdje se mogu vratiti i investirati', kazao je Josipović.

Poznati slikar Charles Bilich je za predsjednika Josipovića kazao da bi mogao biti 'idealan most između raznih ideologija' bez obzira na činjenicu što je hrvatska dijaspora, za razliku od predsjednika Hrvatske, tradicionalno konzervativnija i desnije orijentirana.

Uspješni australski Hrvati su istaknuli da je Australija prva zemlja u svijetu koja izlazi iz globalne gospodarske krize i da njihova iskustva u poslovanju i moguća ulaganja mogu doprinijeti oporavku Hrvatske.

Hrvatski iseljenici pokazali su interes za ulaganja u manje projekte, ali je realiziran njihov manji broj. Ukupna vrijednost dosadašnjih ulaganja iznosi oko 15 milijuna USD. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2006. godine, u Australiji živi 50.990 osoba rođenih u Hrvatskoj, dok se 118.051 osoba izjasnilo da je hrvatskog podrijetla, što čini 0,56 posto od ukupnog stanovništva Australije.