HNS-OV PREDIZBORNI PROSVJED

Inspektori osujetili Habuševu ideju da s balom smeća dođe Zmajloviću

15.10.2015 u 12:09

Gradonačelnik Habuš prosvjeduje u Zagrebu zbog varaždinskog smeća

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Bionic
Reading

Kolonu od dvadesetak vozila prosvjednika na čelu s varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušem (HNS) zaustavila je policija i inspekcija zaštite okoliša nedugo nakon što je krenula prema Zagrebu iz Brezja, točnije s 'privremenog skladišta' baliranog komunalnog otpada. Tu su se u devet sati okupili prosvjednici na poziv varaždinskoga gradonačelnikom koji namjerava prosvjedovati ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i prirode u kojoj je smješten i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Radničkoj cesti 80

'Okupili smo se ovdje u Brezju da prosvjedom pod nazivom 'Dosta je zavlačenja' u Zagrebu upozorimo nadležne na činjenicu da već dvije godine radimo na rješenju više od 100 tisuća bala. U međuvremenu smo ispunili sve što je tražio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvo za zaštitu okoliša i prirode da bi dobili sufinanciranje u visini od 60 posto ukupnih sredstava nužnih za rješavanje najvećeg problema Grada Varaždina – bala koje se nalaze na ulazu u Varaždin. Međutim, sada nas Fond uz podršku Ministarstva želi vratiti dvije godine unatrag. Nedopustivo je da se netko na takav način poigrava s 47 tisuća građana Varaždina koje ovdje ja predstavljam, dok ova jedna bala koju vozimo u Zagreb predstavlja 110 tisuća bala u Brezju. Njome na simboličan način želimo poslati poruku svima u Zagrebu koji su za to nadležni da je dosta zavlačenja', rekao je prije polaska za Zagreb Habuš naglašavajući da očekuje od Vlade, u koju još uvijek vjeruje, da će problem riješiti u najkraćem mogućem roku.

Ubrzo nakon što se kolona prosvjednika okupila u Brezju i uputila prema Zagrebu - zaustavila ju je policija i inspekcija zaštite okoliša. Razlog je zaustavljanja bala na Varkomovom kamionu u koloni za koju su tražili prateći list. Iako list postoji, to je trebao potvrditi i inspektor zaštite okoliša. On je po dolasku ustvrdio da prateći list nije dobar i da treba novi, kao i novi kamion. Nakon toga gradonačelnik je odlučio da se u Zagreb ide bez kamiona s balom otpada.

Međutim, prosvjed ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i prirode neće se uspjeti održati u 10.30 sati, kako je najavio varaždinski gradonačelnik, već kasnije. Prosvjed zacijelo ne odgovara nadležnima koji će, čini se, na sve moguće načine pokušati osujetiti prosvjednike. O toj mogućnosti se govorilo još kasno sinoć nakon što je varaždinski gradonačelnik pozvao građane na prosvjed, nezadovoljan ishodom sastanka u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dok je Habuš bio spreman na prosvjed još prije mjesec dana, neki u stranci bili su protiv toga zbog skorih izbora. No to osobito vrijedi za SDP, koalicijskog partnera HNS-a, koji drži i Ministarstvo zaštite okoliša, a SDP-ov ministar Siniša Hajdaš Dončić i na prvom je mjestu u III. Izbornoj jedinici u kojoj je i Varaždin. U Gradu Varaždinu, međutim, ukazuju na to da se ovdje ne radi o predizbornoj promidžbi ili tome slično već želji da se konačno riješi veliki problem otpada odloženog na ulazu u Varaždin.