(NE)SLOBODA KRETANJA

Inspektori EU-a u provjeri kontrole danskih granica

13.07.2011 u 16:01

Bionic
Reading

Europska komisija će u četvrtak poslati stručno izaslanstvo u Dansku koje bi trebalo provjeriti jesu li mjere danske vlade o uvođenju carinskih kontrola na svojim granicama u skladu s odredbama shengengskog sporazuma, koji jamči neometan prijelaz granica unutar schengenskog prostora, piopćeno je u srijedu u Bruxellesu

'Misija stručnjaka s mandatom Europske komisije boravit će u Danskoj 14. i 15. srpnja kako bi na terenu provjerilo kako se provode kontrole i jesu li u skladu s europskim pravilima', izjavio je Michele Cercone, glasnogovornik povjernice za unutarnje poslove Cecile Malmstroem.

Odluka danske vlade da pojača carinske kontrole na granici s Njemačkom i Švedskom izazvala je zabrinutost u Europskoj uniji. Prema Schengenskom sporazum, carinske kontrole su dopuštene unutar pojasa od 20 kilometara od granice, ali one ne smiju biti sustavne.

Komisija se nije željela izjasniti o informacijama da su kontrole na danskoj granici usmjerene protiv imigranata.

'Mi ćemo provjeriti način kako se provode kontrole, koji su ciljevi tih kontrola, gdje se provode i kako utječu na slobodu kretanja', rekao je Cercone.

Povjerenicas Malmstroem u svom priopćenju navodi da je Komisija posljednjih tjedana u stalnom kontaktu s danskim vlastima i s njima ima dobru suradnju.

'Pozdravljamo obećanja danskih vlasti da će djelovati u skladu s pravilima EU-a, uključujući i Schengenski sporazum. Komisija sada proučava sve informacije koje je Danska dostavila u vezi s njezinim planovima da pojača carinske kontrole na svojim granicama. Konačna ocjena o tome jesu li danske mjere u skladu sa zakonima EU-a o slobodi kretanja ljudi, roba i usluga ovisit će o tome kako se te mjere provode. Stoga sutra u dogovoru s danskim vlastima Komisija šalje misiju kako bi procijenila kako se mjere provode', ističe povjerenica Malmstroem.