BOLNA ISTINA O DJEČAKU DOMINIKU

Inspekcija potvrdila niz liječničkih pogrešaka

23.10.2010 u 16:22

Bionic
Reading

U tragičnom slučaju dječaka Dominika Pitre (3) kojeg je u kolovozu 2007. godine u KB Merkur u Zagrebu porodio privatni ginekolog bez odobrenja za rad u bolnici, nakon čega je dječak rođen s višestrukim ozljedama zbog kojih je danas stopostotni tjelesni i mentalni invalid, inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi našla je cijeli niz teških medicinskih pogreški koje su počinili privatni ginekolog P. Đ. i bolnički ginekolog I. B., doznaje tportal.hr

Budući da je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u kolovozu ove godine podnijelo istražni zahtjev protiv dvojice liječnika, ovo bi mogao biti jedan od rijetkih slučajeva medicinske pogreške u hrvatskom zdravstvu koji će se tako i tretirati u institucijama pravosuđa i zdravstva.

Kako je tportal.hr u svibnju ove godine izvijestio, Vanja i Jasmina Pitra čekali su 2007. godine svoje prvo dijete, a trudnoću je od početka pratio privatni ginekolog P. Đ. Pitre tvrde da ih je ovaj liječnik uvjerio da postoji legalna mogućnost da on vodi porod u bolnici uz honorar između 4.400 i 9.400 tisuća kuna, ovisno o tome hoće li porod biti dovršen vaginalno ili carskim rezom. Na predviđeni termin poroda, 24. srpnja 2007. godine, Jasmina Pitra otišla je na zadnju kontrolu nakon koje ju je P. Đ. odmah uputio u KB Merkur, iako u tom trenutku nije imala trudove. U bolnici se Jasmina javila ginekologu I. B. koji ju je odmah primio, no porod je prokidanjem vodenjaka ipak započeo P. Đ. koji je naknadno stigao u KB Merkur.

Obitelj Pitra treba pomoć

Da obiteljska tragedija bude veća, Pitrama i dalje prijeti deložacija iz malenog gradskog stančića u kojoj žive desetljećima, unatoč mišljenju gradskih službi da im treba omogućiti socijalni stan. Troškovi liječenja malog Dominika, koji je samo u zadnjih pet mjeseci četiri puta podvrgnut bronskoskopiji, ogromni su, a obitelji koju je zdravstveni sustav očito unesrećio nitko ne pokazuje namjeru ponuditi odštetu.

Ako želite pomoći obitelji Pitra, to možete učiniti uplatom na račun Dominika Pitre u Zagrebačkoj banci. Broj računa je 2360000-3236864403

Roditelji su u svibnju za tportal.hr izjavili da za vrijeme porođaja CTG uređaj za praćenje rada srca djeteta nije kontinuirano radio, no osoblje ih je svejedno uvjeravalo da sve ide svojim tokom i da uređaj samo malo 'treba protresti'. Nakon intenzivnih nasilnih pritisaka na Jasminin trbuh, od kojih su rodilji polomljena dva rebra, Dominik je napokon rođen u noći 25. kolovoza, a budući da je jedva davao znakove života, hitno je prebačen na Odjel intenzivne njege u KBC-u Zagreb, gdje je i reanimiran. Posljedica teške porođajne asfiksije (dijete se gušilo u porodu) potpuni su fizički i mentalni invaliditet djeteta koje danas ima 36 službenih dijagnoza.

Pitre tvrde da su odmah nakon poroda na ruke liječniku P. Đ. u bolnici isplatili 4.800 kuna te da ih je on uvjeravao da će s Dominikom sve biti u redu.

Tek se nakon pisanja tportala otkrilo da je liječniku P. Đ. rad u bolnici bio zabranjen, što je potvrdio sam ravnatelj bolnice Želimir Vidas.

Zastrašujuće pogreške

Inspekcijski nadzor rađen svega dva tjedna nakon prvog teksta na tportalu utvrdio je da bolnica nije vodila uredan zapis tijeka poroda, pa se postavlja pitanje je li on uopće vođen ili je naknadano mijenjan ili bačen. CTG zapis, tvrdi se u nalazu, postoji, ali s velikim prekidima, a neki su fragmenti očito naknadno 'montirani', pri čemu cijela zadnja dva sata i 44 minute poroda uopće ne postoji zapis o radu srčanog ritma djeteta!

Budući da sačuvani fragmenti pokazuju da je Dominik tijekom poroda imao teže ispade u srčanom ritmu (tahikardija i bradikardija), inspekcija zaključuje da su obojica liječnika za vrijeme poroda imala jaki dokaz da je došlo do teške fetalne patnje koja zahtijeva hitnu intervenciju u vidu carskog reza ili upotrebe vakuum-ekstraktora (aparat za povlačenje novorođenčeta uz pomoć vakuma).

'U trenucima kad su prepoznali akutnu fetalnu ugroženost i procijenili da su ispunjeni uvjeti za vaginalni porod, liječnici nisu primijenili prikladne metode za njegovo dovršenje. Naime, umjesto provjere fetalnog acidobaznog stanja pH-metrijom i indicirane vakum-ekstrakcije za ubrzano dovršenje poroda, liječnici su primijenili očito nepodesnu metodu liječenja – Kristellerov zahvat i pritom upotrijebili pretjeranu fizičku silu, nanijevši povrede majci i čedu', stoji u nalazu koji potpisuju prof. dr. Oleg Petrović, doc. dr. Aleks Finderle i prof. dr. Zora Zakanj

Također se utvrđuje upotreba neprimjerene doze dripa tijekom poroda (infuzija za provokaciju trudova) i Dolantina (sredstvo protiv bolova) koji su, po mišljenju inspektora, dodatno ugrozili zdravlje djeteta.

U mišljenju se nalazi i da ginekolozi nisu na vrijeme pozvali dežurnog pedijatra u rađaoniocu, iako je bilo posve očekivano da će dijete biti u teškom stanju.

Međutim, inspekcija je propustila utvrditi da je, osim svega navedenog, P. Đ. nelegalno obavljao porod, što je bitno za pitanje organizacijske odgovornosti vrha bolnice za cijeli slučaj.

Kako smo ranije izvijestili, Ravnateljstvo KB Merkur pune tri godine nakon tragedije nije ništa poduzelo niti da procesuira odgovorne niti da se ispriča obitelji, opravdavajući se time da za slučaj nisu ni znali dok policija nije započela istragu.
Time je sva krivica za ovaj slučaj prebačena na dvojicu liječnika.

Do komentara nadležnih u KB-u Merkuru i Ministarstvu zdravstva nismo uspjeli doći do zaključenja ovog teksta.