NAKON ČLANKA TPORTALA

Inspekcija na Zrću zbog ubijanja galebova

16.09.2010 u 11:39

Bionic
Reading

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede dobila je prijavu o namjernom ubijanju galebova na plažama Zrće i Caska, a teren će obići u sljedećih 15 dana, potvrdila nam je Morana Begač iz tog ministarstva. Prijavu je poslala čitateljica tportala nakon našeg članka i fotogalerije prošli mjesec u kojoj se vidi da se turisti na skuterima i gliserima namjerno zalijeću u jata galebova, a ptice masovno stradavaju

S bahatošću turista upoznate su sve relevantne institucije. Inspekcija zaštite prirode nije nadležna budući da galebovi klaukavci nisu zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode, ali je podnijela prijavu policiji. To je prva prijava

policiji o ubijanju ptica na dvjema plažama, a to potvrđuje i odgovor ureda načelnika PU ličko-senjske koji smo dobili 20. srpnja, da do tada nisu primili 'nijednu prijavu građana niti je u svome radu naišla (PU, op.a.) na nezakonite radnje na koje upućuje Vaš fotograf'.

Podsjetimo, tportal je krajem srpnja objavio članak sa svjedočenjem fotografa Saše Ćetkovića, koji je na Zrću i Caski vidio najmanje dvadeset mrtvih galebova. 'Bilo je nekoliko leševa bez glave, ozlijeđenih ptica koje su stajale na hridima i nisu mogle poletjeti, a vozači su namjerno vozila usmjeravali prema jatima galebova okupljenima na površini vode', izjavio je Ćetković posvjedočivši da je obala zaudarala na lešine ptica.

Direktorica Turističke zajednice Novalje Tatjana Peranić-Samaržija nakon toga nam je odgovorila da se ne može zaključiti da su fotografije snimljene na Zrću, a ako i jesu, da nisu snimljene na kupališnom prostoru Zrće 'već negdje u blizini plaže'. Peranić Samaržija ocijenila je da su leševi ptica na fotografijama u takvom stanju koje 'nedvojbeno upućuje na zaključak kako je ona uginula odavno, a uzroci uginuća su bez ikakve sumnje mogli biti i nevrijeme, ozljeda, bolest, starost i sl.'.

Do sada ih nitko nikada nije upozorio turisti na skuterima i gliserima ubijaju galebove. 'Da se na Zrću ili u njegovoj blizini takvo nešto doista događa, ne vjerujemo da već ranije netko ne bi reagirao s obzirom na broj kupača koji koriste plažu (u sezoni više tisuća dnevno), dežurne spasioce, čistače plaže, osoblje zaposleno u ugostiteljskim objektima ili druge osobe koje posjećuju plažu', uvjerava nas Samaržija.

Aktualna reakcija veterinarske inspekcije posljedica je Zakona o zaštiti životinja prema kojem je zabranjeno 'ubijati, nanositi im bol, patnju i ozljede' i drukčije nehumano postupati prema životinjama.