prikupljanje potpisa

Inicijativu Hrvatske stranke umirovljenika podržali predsjednici SDP-a i HSS-a

03.12.2019 u 11:46

Bionic
Reading

Inicijativu Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), koja prikuplja potpise na peticiju protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja i povećanja cenzusa, podržali su u utorak čelnici HSU-ovih partnera iz SDP-a Davor Bernardić i HSS-a Krešo Beljak, te saborski zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić

'Mi smo argumentirali naš prijedlog zakona koji je u proceduri od 13. svibnja ove godine i dobili odbijenicu od Vlade 10. listopada', poručio je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Trenutna je situacija oko cenzusa da osigurane osobe mogu ostvariti pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja (DZO) na teret državnog proračuna ako njihov ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, po članu obitelji, mjesečno ne prelazi iznos od 1516 kuna ili 1939 kuna za osiguranika samca.

HSU predlaže povećanje cenzusa na 1830 kuna za članove obitelji, odnosno 2340 kuna za samce, te godišnje usklađivanje cenzusa s povećanjem plaća, odnosno mirovina.

'Tom zakonu u raspravi želimo pridružiti potpise građana, kako bi Vlada spoznala da ne može zarađivati na najsiromašnijim građanima Hrvatske', naglasio je Hrelja dodavši kako su zbog odbijenice Vlade pozvali građane u pomoć.

Poručio je premijeru Andreju Plenkoviću da može svaki tjedan očekivati 'pet autobusa najsiromašnijih građana iz raznih županija Hrvatske', koji će doći pod njegov prozor i tražiti povećanje cenzusa.

Prikupljanje potpisa počelo je 15. studenog, a traje do 15. prosinca.

'Ide dobro, više od broja potpisa značajno je da su najstariji građani politički aktivni. Lijepo je vidjeti mlade volontere, ali treba priznati da je vrijedno divljenja kada i ljudi koji imaju 70 godina stoje i skupljaju potpise', kaže Hrelja.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je da su podržali inicijativu jer se cenzus nije mijenjao zadnjih 15 godina, a troškovi života umirovljenika su drastično porasli.

'Mi u SDP-u, zajedno s našim koalicijskim partnerima, nećemo odustati od plana za povećanje mirovina i vraćanja dostojanstva umirovljenicima. Ovo je jedna u nizu inicijativa u skladu s time, predložit ćemo niz zakonskih rješenja i prijedloga za poboljšanje statusa umirovljenika u Hrvatskoj', istaknuo je Bernardić.

Također je upozorio da su dugovi u zdravstvu 'eksplodirali', a liste čekanja su tolike da mnogi stariji građani ni ne dođu na red. 'Veledrogerije su prijetile obustavom lijekova, praktički je cijeli zdravstveni sustav pred kolapsom', rekao je.

'Za to je odgovorna ova Vlada jer imaju politiku tihe privatizacije zdravstva', tvrdi Bernardić dodajući da većina umirovljenika ne može plaćati zdravstvene usluge kod privatnika.