RAST CIJENA

Inflacija u eurozoni najviša u zadnjih pet mjeseci

03.05.2019 u 14:19

Bionic
Reading

Godišnja inflacija u eurozoni u travnju je dosegnula najvišu razinu u pet mjeseci, a rastom cijena predvodili su energenti i usluge, pokazali su u petak preliminarni podaci Eurostata

Potrošačke cijene mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u travnju su prema istom razdoblju prošle godine uvećane za 1,7 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u mjesecu ranije, pokazala je prva procjena europskog statističkog ureda.

To je najviša godišnja stopa inflacije od studenoga 2018. kada je iznosila 1,9 posto. U Europskoj središnjoj banci (ECB) ciljaju godišnju inflaciju od gotovo dva posto.

Ekonomisti iz ankete koju je provela novinska agencija dpa predviđali su stopu inflacije od 1,6 posto.

Temeljna inflacija, koja pak isključuje cijene energije, hrane, alkohola i duhana, također je izrazitije ubrzala u travnju, na 1,2 posto, s 0,8 posto u prošlom mjesecu. Ekonomisti su u prosjeku očekivali da će iznositi jedan posto.

Najviše su u prošlom mjesecu prema godini ranije poskupili energenti, za 5,4 posto, nakon 5,3-postotnog rasta u ožujku.

Cijene usluga porasle su 1,9 posto, čime je njihov rast izrazitije ubrzao na godišnjoj razini budući da je u ožujku iznosio 1,1 posto.

Odvojeno je Eurostat objavio da je rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u ožujku pak blago usporio na godišnjoj razini, na 2,9 posto, s tri posto u mjesecu ranije. Ekonomisti su za ožujak predviđali nepromijenjenu stopu rasta.

Na mjesečnoj razini proizvođačke su cijene u ožujku skliznule za 0,1 posto, dok su u veljači u istom postotku bile uvećane. Ekonomisti su očekivali rast za blagih 0,1 posto.

Proizvođačke cijene u eurozoni u ožujku su tako pale prvi put u tri mjeseca.